GAS OD IDUĆE ZIME: Naredne grejne sezone stanovnici Bijeljine treba da dobiju prirodni energent, gradska uprava odobrila lokacije

V. MITRIĆ

15. 03. 2021. u 06:08

STANOVNICIMA Bijeljine trebalo bi da bude omogućeno korišćenje gasa kao energenta do naredne grejne sezone, a nakon što je nedavno Gradska uprava odobrila lokacijske uslove, uslediće i dobijanje naknadne građevinske dozvole i legalizacija izgrađenog gasovoda, zaključeno je na sastanku gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića sa predstavnicima kompanije "Srbijagas".

ГАС ОД ИДУЋЕ ЗИМЕ: Наредне грејне сезоне становници Бијељине треба да добију природни енергент, градска управа одобрила локације

Razrađuju se detalji oko postavljanja gasovoda / Foto V. Mitrić

Advokat "Srbijagasa" Aleksandar Todorović naveo je da uspostavljanje gasovoda u Bijeljini predstavlja važan interes u ekonomskom, finansijskom i nacionalnom smislu, za narod sa obe strane Drine.

- U novembru smo dobili urbanističko-tehničke uslove, pre nekoliko dana lokacijske, a sve to je osnova za dobijanje naknadne građevinske dozvole koju očekujemo za tridesetak dana. Kažem naknadne, jer prošla građevinska dozvola, iz 2010. nije obuhvatala celi gasovod. Uslediće i dobijanje upotrebne dozvole, nakon čega će gasovod u Bijeljini biti spreman za rad - istakao je Todorović.

- U svakom slučaju, možemo da očekujemo da grejanje na gas počne naredne grejne sezone. Podsetio bih da je "Srbijagas" postao većinski vlasnik "Bijeljina gasa" 2019. Imali smo dva zadatka, prvi - da završimo izgradnju magistralnog voda od Šepka do Bijeljine u dužini od 17,3 kilometra i drugi - izgradnju gasovodne distributivne mreže u Bijeljini od 307 kilometara. Za magistralni gasovod od Šepka do Bijeljine dobili smo građevinsku dozvolu krajem prošle godine i ostao je da se završi još posao na primopredajnoj stanici u Šepku - dodao je Todorović.

Prema njegovim rečima, tehnički prijem i upotrebna dozvola za vod od Bijeljine do Šepka značiće mnogo, jer je taj magistralni gasovod osnova za dalju gasifikaciju Srpske, prema Banjaluci i Novom Gradu, sa krakom za Pale i Jahorinu.

Gradonačelnik Bijeljine kaže da je Gradska uprava obezbedila lokacijske uslove i da će u što kraćem roku izdati naknadnu građevinsku dozvolu.

- Ovo je projekat koji je važan za dalji razvoj ne samo Bijeljine, nego cele RS. Razgovarali smo i o budućem načinu rada gradske toplane, i na taj način brinemo i o kvalitetu vazduha u našem gradu i o budućnosti sledećih naraštaja - rekao je Petrović.

SARADNjA SA "SRBIJAGASOM"

ADVOKAT "Bijeljina gasa" Miloš Stevanović naveo je da Grad Bijeljina jedini u Republici Srpskoj trenutno ima mogućnost da sarađuje sa najvećom srpskom kompanijom "Srbijagasom".

- Naišli smo na odličan prijem kod gradonačelnika Petrovića i u tom duhu nastavićemo dalju saradnju. "Srbijagas" ostaje posvećen ideji izgradnje gasovoda do Novog Grada, a do sada je u projekat na području Bijeljine i Šepka uloženo 30 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna