BOGATSTVO I ZA BUDUĆA POKOLENJA: Ministar Stefanović posetio Muzej Republike Srpske (FOTO)

Novosti online

11. 03. 2021. u 00:38

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović posetio je danas Muzej Republike Srpske u Banjaluci.

БОГАТСТВО И ЗА БУДУЋА ПОКОЛЕЊА: Министар Стефановић посетио Музеј Републике Српске (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Direktor Muzeja Miladin Savić, sa saradnicima, predstavio je ministru Stefanoviću istorijat i najznačajnije postavke Muzeja, naglašavajući da je ta ustanova prošle godine obeležila 90 godina postojanja.

Među eksponatima u Muzeju Republike Srpske nalaze se i replike 130 zastava ratnih jedinica Vojske Republike Srpske, koje su donacija Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Muzej Republike Srpske centralna je ustanova zaštite pokretnih kulturnih dobara Republike Srpske. Raspolaže bogatim fondom od ukupno ‪106.364 muzejskih predmeta i bibliotečkim fondom od oko 14.300 knjiga. Muzej Republike Srpske odlikuje i bogata stalna postavka koja obuhvata razdoblje od daleke prošlosti do završetka Drugog svetskog rata.

Jedna od najvažnijih stalnih postavki u muzeju je multimedijalna izložba Jasenovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)