UKINUTI VISOKOG PREDSTAVNIKA! Paralament Srpske usvojio zaključke o radu OHR u BiH

S. M.

10. 03. 2021. u 18:39 >> 18:50

NARODNA skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sednici zaključak u vezi Ocene rada visokog predstavnika, primene Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika - na predlog srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, te zaključke klubova skupštinske većine.

УКИНУТИ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА! Параламент Српске усвојио закључке о раду ОХР у БиХ

foto: Novosti

Prema zaključcima, koje su predložili Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i "obavestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma posebno s predlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10".

NSRS smatra da je vreme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vreme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Zaključcima Narodna skupština zadužuje Vladu RS da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika koji su, kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat, te konstatuje da "prestaje potreba i za vojnim delom misije po Aneksu 1A Dejtonskog sporazuma".

foto: Novosti

Zaključci se odnose na ocenu rada visokog predstavnika, primenu Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Prema prvom zaključku, Narodna skupština konstatuje da su u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, čiji potpisnik je i Republika Srpska, samo strane ugovornice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika... kako bi pomogao stranama u njihovim naporima da mobilišu te, po potrebi koordinišu aktivnostima organizacija i agencija koje su uključene u civilne aspekte mirovnog rješenja, izvršavajući navedene zadatke..."

- Brojni visoki predstavnici su bezobzirno urušavali vladavinu prava, kršeći međunarodno i domaće pravo, ignorišući usko definisana ograničenja mandata dodijeljenog visokom predstavniku Aneksom 10 - dodaje se u prvom od deset zaključaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)