UZ POMOĆ RUSIJE PROTIV "TUTORA": Banjaluka sprema strategiju povodom najava o i menovanju novog visokog predstavnika u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 03. 2021. u 07:13

STAV Republike Srpske oko imenovanja naslednika Valentina Incka na mestu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je jasan: kanacelariju OHR treba zatvoriti! Taj stav deli i Ruska Federacija, što je nedavno predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku potvrdio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

УЗ ПОМОЋ РУСИЈЕ ПРОТИВ ТУТОРА: Бањалука спрема стратегију поводом најава о и	меновању новог високог представника у БиХ

Foto: D. Pozderović

Ukoliko međunarodna zajednica, ipak, krene u avanturu i kao tutora nametne novog visokog predstavnika u BiH, ignorišući i proceduru po Dejtonskom sporazumu, glas Srpske u međunarodnim organizacijama, pre svega Savetu bezbednosti UN, kao i mnogo puta dosad, braniće Rusija, kažu sagovornici "Novosti".

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, kaže nam da će Republika Srpska svoj stav o visokom predstavniku uputiti svima u SB UN:

- Neće biti moguće da se naš stav po tom pitanju ne čuje. Činjenica je da Rusija ima najviše razumevanja za stavove RS. Ne pravimo problem oko personalnog rešenja, već problematizujemo dolazak novog visokog predstavnika. Smatramo da OHR treba da bude zatvoren i da visoki predstavnik napusti BiH.

On dodaje i da članice Saveta bezbednosti UN treba da znaju da novi visoki predstavnik neće imati nikakav značaj ukoliko dođe u BiH bez procedure predviđene "Dejtonom".

- Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma propisano je da SB UN potvrđuje kandidata oko kojeg su potpisnice "Dejtona" - Srbija, Hrvatska, Republika Srpska i Federacija BiH - postigle konsenzus - ističe Kovačević.

Željko Budimir, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci, kaže, za "Novosti", da i od stava Rusije zavisi da li će biti potvrđen predlog za novog visokog predstavnika u BiH:

- Rusija je već pokazala stav da je OHR završio svoju ulogu u BiH. Sad je na BiH da konačno napustiti poziciju političkog protektorata. Rusija vodi odgovornu međunarodnu politiku i za RS je podrška Moskve, posebno i SB UN, ključni element opstanka. Ta strateška diplomatska podrška RS koja stiže iz Rusije biće veoma bitna u narednom periodu, jer ćemo tek da vidimo delovanje nove administracije u SAD i poteze predsednika SAD Džoa Bajdena.

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske i predsedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže za "Novosti", da Rusija nikada nije uradila ništa loše BiH, niti nekom od tri naroda koji žive na tom prostoru:

- Svetska javnost ne shvata da Srpska štiti Dejtonski sporazum kad se obraća Rusiji za pomoć. To nije usmereno ni protiv koga u BiH. Isključivo to radimo da zaštitimo prava srpskog naroda u BiH, jer svi drugi narodi to imaju.

Inače, za funkciju visokog predstavnika u BiH u igri su dvojica kandidata. Nemački političar Kristijan Šmit dobio je konkurenciju u kanadskom političaru Džosefu Ingramu.

SEDNICA O UČINKU INCKA

NARODNA skupština RS, na zahtev srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, u sredu će održati posebnu sednicu. Na dnevnom redu će biti samo jedna tačka - ocena rada visokog predstavnika, primena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!