NEĆE DA BUDU NAJZAGAĐENIJI U EVROPI: Gradonačelnik Bijeljine i ekolozi da pripreme predlog mera za čistiji vazduh - imaju rok 90 dana!

V. MITRIĆ

09. 03. 2021. u 18:06

SKUPŠTINA grada Bijeljine jednoglasno je na poslednjem zasedanju usvojila zaključak da se gradonačelnik Bijeljine zadužuje da u saradnji sa stručnim ljudima, iz oblasti ekologije, u roku od 90 dana pripremi predlog mera za smanjenje zagađenja vazduha u Bijeljini i predlog načina njihovog finansiranja.

НЕЋЕ ДА БУДУ НАЈЗАГАЂЕНИЈИ У ЕВРОПИ: Градоначелник Бијељине и еколози да припреме предлог мера за чистији ваздух - имају рок 90 дана!

Foto: V. Mitrić

Predsednik Skupštine, koji je i predložio usvajanje zaključka, se obavezao da u roku od 30 dana od prijema tog predloga mera sazove tematsku sednicu parlamenta tim povodom.

Cilj je da se do naredne grejne sezone eliminiše što veći broj uzročnika zagađenja i zaštiti zdravlje ljudi, jer je, kako kažu u lčokalnoim parlamentu, „ neprihvatljivo da Bijeljina bude najzagađeniji grad u Evropi“.

Kao eventualne mere do sada su pominjane: uvođenje olakšica i subvenicija sugrađanima i privrednicima koji grade objekte ili u već izgrađenim instaliraju ekološki prihvatljive načine grejanja poput toplotnih pumpi i geotermalne energije, korišćenja biomase, solarne energije, kao i priključenje gradske toplane na gas i izmeštanje van gradske zone, razvijanje gradskog prevoza i niz drugih mera.

U budžetu, kako kažu, trenutno nema opredeljenih sredstava za ovu namenu i grad, u saradnji sa resornim ministarstvima, treba razmotriti sve mogućnost korišćenja grantova i povoljnih kredita međunarodnih institucija, Evropske unije i drugih institucije i organizacija na regionalnom i republičkom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina