POČELO PRIKUPLJANJE KRVNE PLAZME U RS: Prvi davalac potpredsednik Skupštine RS Milan Petković

R.S.

03. 03. 2021. u 13:30

ПОЧЕЛО ПРИКУПЉАЊЕ КРВНЕ ПЛАЗМЕ У РС: Први давалац потпредседник Скупштине РС Милан Петковић

Foto: Srna

U REPUBLICI Srpskoj je od danas počelo prikupljanje plazme od osoba koje su prebolele virus korona, a prvi davalac je potpredsednik Narodne skupštine RS Milan Petković.

Vlada RS i Zavod za transfuzijsku medicinu nabavili su potrebnu opremu vrednu oko milion maraka i edukovani su zaposleni za početak prikupljanja rekonvalescentne plazme.

Petković je podsetio da je preležao korona virus i ima antitela, te da je imao težu kliničku sliku.

- Pozivam sve građane koji imaju antitela da daju plazmu i tako daju doprinos u lečenju sugrađana od korone i tako nekome spasu život - rekao je Petković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izrazio je zadovoljstvo jer su puštanjem u rad ovog separatora povećani kapaciteti Zavoda sa aspekta donorstva i prikupljanja plazme.

- Ona se u formi pasivne imunizacije koristi u lečenju određenih grupa pacijenata, shodno preporukama i smernicama za lečenje, koje preporučuju kako se radi sa ovom plazmom - rekao je Šeranić.

On je zahvalio Savetu ministara čijom odlukom je u ovaj projekat usmereno oko 500.000 KM, dok je isto toliko izdvojila i Vlada Republike Srpske.

- Ova oprema se može koristiti i za druge namene u medicini, o čemu će Zavod voditi brigu i na osnovu toga unapređivati i taj segment ove delatnosti - poručio je ministar Šeranić.

Direktorka Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan istakla je značaj ove opreme za celokupni zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)