PROLEĆNA SEZONA NA PRAGU: Korona i uvoz osakatili semberskog seljaka

B. Milošević

24. 02. 2021. u 16:28

ПРОЛЕЋНА СЕЗОНА НА ПРАГУ: Корона и увоз осакатили семберског сељака

Foto B. Milošević

NAKON jednogodišnje pandemije virusa korona,a kojoj se kraj još ne nazire, semberski poljoprivrednici, proizvođači povrća, voćari i stočari, pred početak prolećne sezone, u ozbiljnoj su dilemi-kako dalje?

Đorđe Sekulić iz Velike Obarske, proizvođač ranog plasteničkog povrća, tvrdi, da je sembersko selo ugroženo na svim frontovima,a korona je završni pečat na sve seljačke muke.

-Nisam ja muzičar, pa ako večeras ne sviram, nisam ništa ni izgubio. Ja sam u novembru zasejao rani kupus, i tek nakon šest meseci, ako država ne uveze, mogu da se nadam da nešto prodam i zaradim. A između novembra i maja su samo troškovi, hiljade kilovata potrošene struje na zagrevanje plastenika, navodnjavanje, zaštita rasada, a svoj danonoćni rad uopšte ne računam, žali se Đorđe.

Miodrag Miljanović iz Gornjeg Dragaljevca, sa 500 grla ovaca,vlasnik je trenutno najvećeg stada domaće pasmine "pramenka" u Semberiji.

Foto B. Milošević

-Godinama sam prodavao jagnjad i ovce na kućnom pragu, a ova godina je izuzetno teška, jer zbog korone nema svadbi, proslava punoletstva, rođendana i krštenja koja, tradicionalno okupljaju veliki broj ljudi, pa je potržnja nikakva. Povećanje broja grla nakon januarskog jagnjenja, sada mi stvara veliki problem smeštaja ovaca, koje, nažalost zimu provode na otvorenom, kaže Miodrag, i dodaje, da ga u proleće čekaju dodatni troškovi oko šišanja ovaca, a kvalitetnu vunu, koju odavno niko ne uzima-mora spaliti.

Umesto zadovoljstva, od prepunih štala utovljenih bikova i svinja, semberske farmere podilazi jeza, jer kupaca ni na vidiku, a tovljenici prelaze kilažu "u klasi"...

-Naše tržište uvozi i svinje i bikove, i meso i mesne prerađevine, a mi sa svojima ne znamo šta ćemo... Bikovima preko 600 kilograma spuštaju cenu, a životinja dnevno pojede do 40 kilograma hrane, moraš ga nahraniti, a ustvari, hraniš svoju štetu, kaže Dragiša Mišić iz Batkovića.

U semberske trgovine već su stigli repromaterijali za prolećnu setvu, đubriva, semena, zaštitna sredstva i cene su više za 30 odsto nego prošle godine, i po rečima trgovaca, nisu konačne...

Semberski seljak, umoran od neizvesnih godina koje su iza njega, našao se na raskršću, između želja, mogućnosti i realne situacije na terenu... Zasejati, ili ne?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)