ČESTITKE NOVOM PATRIJARHU IZ RS: Cvijanović – SPC uvek bila uz svoj narod, pouzdan oslonac

S. M. - V. M. /Agencije

18. 02. 2021. u 21:40

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Njegovom preosveštvenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, uz iskrenu želju da učini sve što je u njegovoj moći za dobrobit Crkve i naroda.

ЧЕСТИТКЕ НОВОМ ПАТРИЈАРХУ ИЗ РС: Цвијановић – СПЦ увек била уз свој народ, поуздан ослонац

Foto: Tanjug

Cvijanović je istakla da je Srpska pravoslavna crkva uvek bila uz svoj verujući narod, njegov pouzdan duhovni i moralni oslonac i dostojanstveno prolazila kroz različita iskušenja, saopšteno je iz kabineta predsednika Srpske.

- Uverena sam da su pravoslavni vernici dobili dostojnog naslednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja i da ćete, svojom mudrošću i otvorenim pristupom, uspješno voditi pravoslavni narod - navela je Cvijanović u čestitki.

Cvijanović je u svoje i u ime srpskog naroda iz Republike Srpske mitropolitu Porfiriju čestitala izbora na patrijaraški tron.

Foto: RTRS

Predsednica Republike izrazila je uverenje da će novoizabrani patrijarh dostojno i savesno obavljati poverenu mu časnu dužnost, nastaviti da jača jedinstvo i sabornost SPC i biti snažan zaštitnik i čuvar tradicije i identiteta. S.M.

BOG VAS BLAGOSLOVIO! PREDSEDNIK DNS ČESTITAO IZBOR PATRIJARHU PORFIRIJU

ČESTITAM Srpskoj pravoslavnoj crkvi i celom srpskom narodu izbor novog patrijarha, njegovu svetost gospodina Porfirija,poručio je Nenad Nešić predsednik DNS

-Izražavam uverenje da će njegova svetost poput njegovih velikih prethodnika, tragajući za mirom i pravednošću, koji su preko potrebni našem narodu i celom svetu, biti svetionik i najjači branik srpskom narodu u njegovim izuzetnim naporima za očuvanje teritorijalne cjelovitosti države Srbije na Kosovu i Metohiji' i jačanju naše Republike Srpske,poručio je Nešić.

On kaže da u izazovima koji su pred našim narodom oni koji nas kušaju ponajmanje su vođeni hrišćanskom ljubavlju i bratstvom. 

Foto: DNS

-Srpski narod sa svojom crkvom uspevao je da opstane zato što je na tronu svetog Save imao ljude koji su nas opominjali da je iznad nas uvek Hristovo carstvo nebesko. Vaša svetosti, srpski narod je danas srećan, Bog Vas blagoslovio, poručio je Nešić.   S.M.

ŠAROVIĆ ČESTITAO PATRIJARHU PORFIRIJU IZBOR

PUNO uspeha u radu, dobro zdravlje i da pravoslavlje bude još jače ukorijenjeno u srpskom narodu u budućem vremenu, želim njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju – stoji u čestitki predsednika SDS Mirka Šarovića.

Foto: Arhiva

-Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čitavom sveštenstvu i svim vernicima želim srećan izbor novog patrijarha uz ujerenje da je put svetosavlja jedini pravi put srpskom narodu kojim u budućnosti treba da gazimo – poručio je Šarović.  V.M.

PREDSEDNIK SKUPŠTINE RS ČESTITAO PORFIRIJU

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz parlamenta RS.

„U ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime čestitam Vam izbor na tron Svetog Save, kao 46. patrijarha srpskog, i iskreno Vam želim uspjeh na toj najuzvišenijoj dužnosti. Uz najbolje želje i čestitke, nadamo se da ćete nastaviti da brinete i molite se za sve pravoslavne vjernike u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Bosni iHercegovini, i za sve pravoslavne hramove, što je Srpska pravoslavna crkva činila i do sada“, napisao je predsednik Čubrilović u čestitki.

Istakao je da veruje da će novoizabrani patrijarh srpski, kao naš duhovni otac, pomoći jačanju saradnje i suživota, kako u Srbiji, Republici Srpskoj, tako i u Bosni i Hercegovini i u cijelom regionu.

„Radosni smo jer je na čelo Srpske pravoslavne crkve, po volji većine episkopa i po Promisli Božjoj, izabran patrijarh koji će obavljati svoju svetu pastirsku dužnost, vodeći Crkvu i srpski narod putem mira, tolerancije, zajedništva i poštovanja“, napisao je predsednik Čubrilović u čestitki.

STANIVUKOVIĆ ČESTITAO PORFIRIJU NA IZBORU ZA PATRIJARHA

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je danas čestitku mitropolitu Porfiriju povodom izbora za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

"Božijom voljom, za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je gospodin Porfirije. Srpski narod je dobio novog duhovnog pastira koji će, izborom na ovu svetu dužnost, nositi breme stvarnosti i problema sa kojima se naš narod suočava", poručio je Stanivuković u čestitki.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Stanivuković je naveo da dužnost patrijarha nije nimala laka, pogotovo ne danas kada nam je više nego ikada potrebno da sačuvamo jedinstvo i sabornost u ovim izazovnim vremenima.

"Velika je obaveza na novom poglavaru, pogotovo ako govorimo o položaju našeg naroda i očuvanju naših svetinja na Kosovu i Metohiji, jer kako je i sam patrijarh Porfirije rekao, Kosovo i Metohija je stvar identiteta i temelj postojanja, kako bi naš narod imao budućnost. Očuvati veru i tradiciju kroz vekove bio je izazov, ali veliku zahvalnost na tome dugujemo našim patrijarsima", naveo je Stanivuković u čestitki.

Dodao je da ne treba zaboraviti pomenuti blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja koji je svoju dužnost obavljao dostojno, iako je trebalo snage da se na tronu Svetog Save zameni veliki patrijarh Pavle, koji i danas živi u mislima i srcima svakog Srbina kako u Srbiji, Republici Srpskoj, tako i u rasejanju.

"Danas, u ovom svetom danu treba da pomenemo i blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, čije su reči u meni ostavile dubok trag, a koji je svojim delima u odbrani svetinja pokazao pravu snagu vere, ali i put kojim svi treba da nastavimo da idemo", istakao je gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković je naveo da je siguran da će patrijarh Porfirije biti veliki duhovni oslonac srpskom narodu u godinama koje dolaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a