GRAĐANI MEŠAJU "TRAVU" SA KONOPLJOM ZA PELET: Republika Srpska nedavno dobila novi pravilnik o uslovima za uzgoj industrijske biljke

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 02. 2021. u 08:12

NAKON što je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske nedavno usvojilo novi Pravilnik o uslovima uzgoja industrijske konoplje građani su "zatrpali" resorno ministarstvo sa pitanjima kako da počnu da uzgajaju marihuanu u medicinske svrhe, odnosno, kako navode, zbog lečenja.

ГРАЂАНИ МЕШАЈУ ТРАВУ СА КОНОПЉОМ ЗА ПЕЛЕТ: Република Српска недавно добила нови правилник о условима за узгој индустријске биљке

Foto Našeseme

Građani u porukama resornom ministarstvu traže odgovore kako i gde mogu da nabave seme jer žele da započnu uzgoj i proizvodnju, a uporno potencirajući da će konoplju, tj. marihuanu, koristiti samo u medicinske svrhe.

Ipak, na razočaranje stotine entuzijasta koji su pisali i dalje pišu, iz resornog ministarstva objašnjavaju, za "Novosti", da su građani "promašili" temu, jer su pomešali industrijsku konoplju, koja ima dozvolu za uzgoj u RS sa onom u medicinske svrhe, koja nema dozvolu za uzgajanje u Srpskoj.

Supstance

INAČE, industrijska konoplja i marihuana potiču od iste biljke, a to je kanabis ili konoplja. Ona ima svoje dve podvrste, a to su industrijska konoplja i indijska konoplja tzv. marihuana. Osnovna razlika im je količina psihoaktivne supstance (THC).

Industrijska konoplja, kako pojašnjavaju iz resornog ministarstva, može da se koristi za proizvodnju vlakana ili za pelet i nema veze sa medicinskom konopljom, odnosno marihuanom. Takođe, objašnjavaju da je novim Pravilnikom olakšano uzgajivačima u koju će svrhu proizvoditi industrijsku konoplju.

PRAVILNIK Saša Lalić, Foto RTRS

Saša Lalić, načelnik Odeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ističe da onaj ko želi da uzgaja industrijsku konoplju u RS, to jest, ko je dobio odobrenje resornog ministarstva, i ispunjava ostale uslove propisane Pravilnikom, bez ikakve bojazni i nesigurnosti može to da radi.

- Tu biljku potom može da plasira gde on želi, da li će od nje da pravi vlakna ili pelet, ili će da je izveze, to je izbor samog proizvođača - rekao je Lalić.

RAZVIJENO TRŽIŠTE

STOJAN Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da sve više poljoprivrednika u Srpskoj želi da radi sa industrijskom konopljom.

- To je profitabilna grana poljoprivrede. Već je zaživela u regionu, u Srbiji i Hrvatskoj. Pelet i drugi proizvodi od konoplje imaju razvijeno tržište. Ako u nekom narednom periodu bude dozvoljeno i da se uzgaja konoplja zbog ulja koje se koristi u medicinske svrhe to bi značilo i jedno novo veliko tržište za naše poljoprivrednike - ističe Marinković.

Po podacima resornog ministarstva, interesovanja za uzgoj industrijske konoplje bilo je i prošle godine i izdato je 11 takvih odobrenja na osnovu ranijeg pravilnika.

Foto RTRS

- Međutim, pandemija je zainteresovane uzgajivače sprečila da nabave seme, tako da nije došlo do realizacije tog plana, odnosno podizanja zasada - pojašnjavaju iz ministarstva.

Inače, put do dobijanja dozvole za uzgoj industrijske konoplje je relativno lak.

Industrijska konoplja, kako se navodi u novom pravilniku, može se uzgajati samo na osnovu odobrenja koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Odobrenje se izdaje za površinu od minimalno jednog hektara i važi jednu setvenu sezonu.

Zahtev za izdavanje odobrenja mogu podneti pravna i fizička lica, kao i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava. Dakle, uzgajivači podnose ministarstvu zahtev najkasnije do 31. marta tekuće godine.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu