ZA VEĆU PROIZVODNJU EKOLOŠKI ZDRAVOG POVRĆA: Uručeno 25 plastenika porodicama u Modriči i Vukosavlju (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

07. 02. 2021. u 20:16

U OKVIRU projekat „Jačanje kapaciteta proizvodnje povrća“ ovih dana uručen je 21 plastenik na području opštine Modriča i četiri plastenika u Vukosavlju.

ЗА ВEЋУ ПРOИЗВOДЊУ EКOЛOШКИ ЗДРAВOГ ПOВРЋA: Уручeнo 25 плaстeникa пoрoдицaмa у Moдричи и Вукoсaвљу (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Poljoprivrednim proizvođačima dati su plastenici površine od sto kvadratnih metara.

- Ovim projektom je predviđeno da mogu konurisati građani koji imaju do 500 maraka mesečna primanja po članu domaćinstva. Uglavnom su to ljudi koji ili počinju i hoće da rade plasteničku proizvodnju. Među njima je određen broj korisnika koji se već bave plastičkom prizvodnjom, a ovo im je prilika da je prošire. – rekla je prilikom podele plastenika Sida Tomić samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Modriča

Većina porodica koje su aplicirale i dobile plastenik i dosada su se bavile proizvodnjom povrća na otvorenom ali i u plastenicima. Najviše su proizvodili paradajiz i papriku. Kako kažu to će i nastaviti sa osnovnim ciljem da od proizvedenog i plasiranog povrća popune kućni budžet.

- Plastenik koji smo dobili omogućava nam proširenje proizvodnje. Bavimo se plasteničkom proizvodnjom ali za svoje potrebe. Sada smo planirali da proširimo prozvodnju, pa smo se prijavili kod opštine Modriča. Proizvdićemo papriku i paradajz za tržište kako bi se nešto i zaradilo.- kaže Ljubica Popović iz MZ“Modriča 3“.

Nada Stanojević iz Gnionice u opštini Vukosavlje godinama se bavi plasteničkom proizvodnjom. Kaže, porodica može od toga da živi.

- Sa novim plastnikom sada imamo pet plastenika. Ovaj plastenik nam znači mnogo jer sa njim proširujemo proizvodnju. Očekujemo sada i veću zaradu i to nas samo motiviše da sadimo više povrća koje je ekološki zdravo - naglašava Stanojevićeva.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Modrička polja“ iz Modriče projektom „Jačanje kapaciteta proizvodnje povrća“ prijavilo se Jedinici za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede Srpske.

Projekat je realizovan iz IFAD programa, a u sufinansiranju učestvovali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i opštinske administracije Modriče i Vukosavlje. Ukupna vrednost projekta je 68.700 maraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista