POPUSTI ZA PLAĆANJE STRUJE: "Elektroprivreda RS" priprema pravilnik o olakšicama

S. M.

27. 01. 2021. u 07:12

NOVI Zakon o električnoj energiji, koji je stupio na snagu 1. januara 2021. godine, obavezuje nadležne institucije da formiraju pravilnik o energetski zaštićenom kupcu, za koji je zaduženo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, kao i timovi iz Ministarstva energetike i rudarstva i MH "Elektroprivreda RS".

ПОПУСТИ ЗА ПЛАЋАЊЕ СТРУЈЕ: Електропривреда РС припрема правилник о олакшицама

Foto Nezavisne Novine

Luka Petrović, generalni direktor MH "Elektroprivrede RS", kaže da će po ovom pravilniku biti izdvojeni potrošači koji će imati subvencije u kilovat-časovima na utrošenu električnu energiju na mesečnom nivou.

- Naša namera je da to budu penzioneri sa najnižim primanjima, lica koja koriste tuđu negu i pomoć, kao i višečlane porodice - rekao je Petrović.

On je pojasnio da će prilikom formiranja spiskova energetski zaštićenog kupca biti sagledano više kriterijuma prema kojima će biti procenjeno ko spada u tu grupu i koje popuste može da ostvari.

POMERANjE CENA ELEKTRIČNE ENERGIJE

LUKA Petrović kaže da je "RiTE Ugljevik" od Regulatorne komisije za energetiku RS dobio 21 milion KM, što je regulisanu cenu proizvodnje u Ugljeviku povećalo u značajnom procentu.

- Samim tim i ERS će kao javni snabdevač uputiti zahtev za izmenu tarifnog postupka što će uzrokovati pomeranje cena električne energije u određenom procentu - rekao je Petrović.

Petrović je naveo da se ubrzano radi na izradi ovih kriterijuma i da očekuje da će energetski zaštićeni kupci popuste moći da ostvare već od 1. aprila.

KRITERIJUMI Luka Petrović, Foto Novosti

- Sve će se precizno izdefinisati ko može da učestvuje u ovim subvencijama i sa koliko kilovat-sati mesečno, što je važna strategija Vlade RS da se pristupi pomoći onim kategorijama koje imaju potrebu za tim, a one kategorije s većim primanjima mogu da plate kilovat-sat skuplje od ovih koji treba da budu zaštićeni energetski kupci - objasnio je Petrović.

Petrović je napomenuo da je "Elektroprivreda RS" 1. septembra 2019. formirala tržišno snabdevanje koje je mešovitom holdingu ERS donelo nove prihode.

- Cene po kojima privredni subjekti od "Elektroprivrede RS" kupuju električnu energiju i dalje su daleko ispod tržišnih cena i subvencionisane su od ERS - rekao je Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri