BOSNA JOŠ BEZ VAKCINA: Poznati planovi imunizacije u Srpskoj i Federaciji BiH, ali ne i kad stižu doze

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 01. 2021. u 08:12

DOK iz Srbije stiže vest da je vakcinisano oko 300.000 građana, u Bosnu i Hercegovinu još uvek nisu ni stigle vakcine protiv virusa korona.

БОСНА ЈОШ БЕЗ ВАКЦИНА: Познати планови имунизације у Српској и Федерацији БиХ, али не и кад стижу дозе

Foto R. Šegrt

Ova situacija sve više brine građane koji putem društvenih mreža traže odgovore od nadležnih kada će konačno stići vakcine i započeti proces imunizacije. Iako su nadležni u RS i FBiH predstavili plan vakcinacije još uvek nema nijedne pošiljke sa vrednim dozama iz "Fajzera", Rusije i Kine...

U Parlamentu FBiH je juče odbijen predlog da FBiH nabavi vakcine koje su odobrene samo u EU. BiH je zvanično kroz mehanizam "Kovaks" naručiila 1.232.000 doza vakcina. Pored toga, kroz mehanizam snabdevanja Evropske unije BiH je naručila i 892.000 doza dve vrste vakcina.

Zbog toga što isporuke vakcina kasne u BiH, svi nivoi vlasti u zemlji su se dogovorili da započnu dodatnu nabavku vakcina, dok čekaju već ugovorene pošiljke.

STAV Branislav Zeljković, Foto Novosti

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, izjavio je da očekuje da će prve vakcine stići polovinom februara.

On je podsetio da će RS nabaviti 400.000 doza ruske vakcine za 200.000 građana, a da nije poznato koliko će tačno vakcina BiH dobiti preko "Kovaksa", s obzirom na to da nabavka ide sukcesivno.

- Cilj nam je da kroz veću nabavku obezbedimo veću količinu vakcina da bismo imali konstantan proces vakcinacije - izjavio je Zeljković.

On kaže da ove sedmice očekuju informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o nabavci i distribuciji vakcina.

Pojasnio je da će za rusku vakcinu u toku sedmice biti završene procedure i dostavljena dokumentacija kako bi mogli ući u proceduru nabavke i isporuke.

Zeljković je rekao da je institut raspisao nabavku hladnog lanca za vakcine kako bismo spremno dočekali prve doze.

- Kada se vakcinišu prve osobe i dalje će biti na snazi epidemiološke mere. Osoba koja se vakciniše neće moći da skida masku dok ne budemo vakcinisani u određenom procentu - rekao je Zeljković.

"SPUTNjIK V" SPREMAN!

RUSKA vakcina "Sputnjik V" u RS bi mogla stići već sledeće sedmice, RS je sve neophodne dokumente priložila, a spreman je i transport, sada sve zavisi od ruskog Fonda direktnih investicija, kaže Duško Perović, šef

Predstavništva RS u Moskvi, koji je istakao da sada ništa više ne zavisi od Srpske, već od ruskog Fonda sa kojim je RS potpisala ugovor.

- Svaki dan smo u kontaktu. Rekli su nam da smo im prioritet kada je reč o isporuci vakcina - kazao je Perović.

Kada se govori o lokaciji vakcinacije protiv virusa korona u RS, odrediće je kategorija stanovništva koja se vakciniše, a dodatni punktovi biće raspoređeni ukoliko za njima bude bilo potrebe.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da će zdravstveni radnici biti vakcinisani u svojim matičnim ustanovama, a zaposlene i korisnike domova za starija lica vakcinisaće timovi nadležnih u tim ustanovama.

- Za ostale osobe planirana je vakcinacija u nadležnim ambulantama porodične medicine ili će biti organizovani punktovi u njihovim domovima zdravlja, u pojedinim slučajevima i izvan doma zdravlja, zavisno od uslova koji postoje u konkretnoj lokalnoj zajednici - navode u ministarstvu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna