DODIK PIŠE PREDSEDNIKU SRBIJE: Zamoliću Vučića da deo vakcina dodeli Republici Srpskoj

S.M.

19. 01. 2021. u 11:36

ДОДИК ПИШЕ ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ: Замолићу Вучића да део вакцина додели Републици Српској

Foto: Printskrin

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za da će danas zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina protiv virusa korona dodeli Republici Srpskoj.

- Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan deo količine vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela s vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbedila vakcine protiv virusa korona, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

- Republika Srpske je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići, rekao je Dodik za SRNU.

Dodik smatra da je od zemalja, koje su uspele da vakcinišu značajan dio svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

On je naglasio da uspeh koji je Srbija postigla u vezi s obezbjeđivanjem različitih vakcina i opštu vakcinaciju u koju kreće danas svakako je ogroman i u tom pogledu može da bude zemlja lider.

Dodik je istakao da je sistem "Kovaks" očigledno u kolapsu, te da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

-O tome može samo da se nagađa, daju se okviru koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča, ocenio je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH smatra da je na ovaj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, pojave kao kupac vakcina.

- Umesto toga, naterali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspešnu nabavku vakcina - zaključio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)