NA POMOLU RASKOL U OPOZICIJI SRPSKE: Da li je ozbiljno uzdrman politički blok koji godinama želi promenu vlasti u RS

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 01. 2021. u 08:12

PORUKE poslanika Nebojše Vukanovića da SDS i PDP prave grešku, jer ga zaobilaze prilikom sastanaka tih opozicionih stranaka, pokazale su da je opozicioni bloku u Srpskoj u raskoraku.

НА ПОМОЛУ РАСКОЛ  У ОПОЗИЦИЈИ СРПСКЕ: Да ли је озбиљно уздрман политички блок који годинама жели промену власти у РС

Foto Novosti

Vukanović poručuje da bi zbog loših poruka iz Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa mogao ići u drugoj opozicionoj kolini na predstojećim izborima.

Tako je pobeda opozicije u Banjaluci, kao najjači utisak proteklih izbora sad već u drugom planu jer su istupi Vukanovića, inače, najglasnijeg i najpopularijeg opozicionara u RS, uz Draška Stanivukovića i Jelenu Trivić, donela ozbiljnu glavobolju opozicionom bloku RS.

DOGOVOR Sastanak delegacija SDS I PDP, Foto SDS

Profesor Drago Vuković, politički analitičar, kaže da, kada je reč o opoziciji u RS, nisu uopšte sporni napori da se promeni vlast, već se radi o nesposobnosti ove političke grupacije da to i uradi.

- Već duže vreme imamo slabu i neujedinjenu opoziciju, i to je ključni faktor njenog neuspeha na proteklim i onim ranijim izborima. Nije dovoljno imati želju, retoriku i kritiku. Snaga opozicije treba da bude u njenim programima, i najboljim kadrovima - ističe Vuković.

PODRŠKA GRAĐANA NAJBITNIJA

NEBOJŠA Vukanović poslanik u NS RS kaže da je poslednjim potezima SDS i PDP marginalizovan.

- Nisam toliko beznačajan na političkoj sceni i smatram da se teško mogu praviti suštinski dogovori u opoziciji, a da budem zaobiđen. Meni je najvažniji puls naroda koji je imao pozitivne komentare na moj stav. Što se tiče opozicije u dve kolone, pa, što da ne. U Crnoj Gori su išli u tri, pa su pobedili Đukanovića - poručio je Vukanović.

On kaže da pozicija u RS nije ujedinjena oko određenih programa i ciljeva.

- Nije dovoljno reći da vlast ne valja i da je treba rušiti. Opozicija se zanosi nekim promenama koje su se desile 2020. Ali to nisu bile suštinske promene koje su pokazale snagu opozicije. Stanivuković, Trivićeva i Petrović više pokazuju personalnu od snage stranaka kojima pripadaju. Može svakako biti indikativno da u ovim sadašnjim aktivnostima zaobilaze Nebojšu Vukanovića, koji nije tako beznačajan faktor posebno u Hercegovini - kaže Vuković.

Iz SDS i PDP nakon prozivki Nebojše Vukanovića da ga marginalizuju i zaobilaze, ipak, staju na loptu.

Milan Miličević, predsednik GO SDS, kaže da postoji ambicija kod mnogih u opoziciji, ali treba da pronađu zajednički interes.

- Naš interes je pobeda na izborima. Partije SDS i PDP su formalno kostur opozicije, ali nama je potreban front ljudi. Samo sa prepoznatljivim kandidatima može doći do promene vlasti. Potrebni su nam kvalitetni ljudi da nastavimo talas promena koji se desio u Banjaluci. Vukanović je jedan od onih koji treba da budu u vrhu opozicije - kaže Miličević.

Perica Bundalo, član Predsedništva PDP, kaže da Vukanović nije bio na sastanku SDS i PDP jer je to stranački sastanak, a ne sastanak opozicije u RS.

- Pogrešna slika se stvara i opozicija je jedinstvena. To što je nečija sujeta povređena i ambicija ugrožene ne može se odraziti na čitavu opoziciju. Ko je veći opozicionar, ne meri se količinom izgovorenih reči već težinom istih - poručio je Bundalo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024