PRIMER NOVIM GENERACIJAMA: Sećanje na najmlađeg poginulog borca Trebinjske brigade Aleksandra Maslešu

D. CURAĆ

18. 01. 2021. u 06:08

ПРИМЕР НОВИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА: Сећање на најмлађег погинулог борца Требињске бригаде Александра Маслешу

Porodica Masleša na parastosu / Foto D. Curać

POVODOM 26 godina od smrti najmlađeg borca Bobanske čete, Trebinjske brigade Vojske RS Aleksandra Masleše, na spomen-obeležju koje nosi njegovo ime, u prisustvu rodbine, saboraca i brojnih Trebinjaca, služen je pomen.

NJegov saborac iz Bobanske čete Dragan Ristić Beli istakao je da je Aleksandar školsku klupu i olovku zamenio krvavim rovovima i puškom.

- Bio je najmlađi borac i poginuo je braneći otadžbinu. Bobanska četa imala je veoma teške ratne borbe, posebno na području Bobana gde je bila linija razgraničenja dve vojske. Nije prezao ni od čega, nije se bojao, neustrašiv borac i njegovo ime i delo treba da ostane putokaz kako se brani svoje ognjište - istakao je Ristić.

Aleksandar Masleša je 1993. sa 16 godina, dobrovoljno pristupio Bobanskoj četi i tako postao najmlađi borac Trebinjske brigade. Ranjen je 27. septembra 1994. godine, a od iste granate poginuli su komandant Bobanske čete vojvoda Nedeljko Vidaković, i njegovi saborci LJubiša Popović i Dragan Slijepčević, dok je Masleša teško ranjen. Hitno je prebačan na VMA u Beograd, a nakon 111 dana Masleša je preminuo.

Sveštenik Nikola Janković služio je pomen najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade.

- Kod Aleksandra kucalo je Hristovo srce i da iz tog razloga on treba da bude primer mladim ljudima da nikada ne zaborave njegovu žrtvu za Republiku Srpsku - rekao je Janković.

STADION MALIH IGARA

U ČAST Aleksandra Masleše, stadion malih sportova u naselju Bregovi nosi njegovo ime, koji se nalazi neposredno uz spomenik. Pored toga, nacrtan je grafit sa njegovim likom i amblemom VRS uz stadion, u trebinjskom naselju u Policama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)