SRPSKA NE ZABORAVLJA HEROJE: Majci Desi, koja je ostala bez tri sina, odlikovanje predsednika RS

N. Đurić

17. 07. 2020. u 20:11 >> 19:28

MEDALjA zasluga za narod stiže u ruke heroja majke-Dese Đurić (79), iz Prnjavora, koja je nedavno dočekala da u zemlju položi i svog trećeg sina.

СРПСКА НЕ ЗАБОРАВЉА ХЕРОЈЕ: Мајци Деси, која је остала без три сина, одликовање председника РС

Foto Ninko Đurić

Dva čeda-junaka su joj poginuli na braniku otadžbine, a trećem, takođe borcu, bukvalno prepuče srce za poginulim i nestalim bratom.

Desu je predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, odlikovala za izuzetne podvige u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i za izrazit primer hrabrosti, požrtvovanja i doprinosa u stvaranju i razvoju Republike Srpske, stoji u obrazloženju.

Malo je reći da će odlikovanje predsednika RS stići u prave ruke u prnjavorskom selu Kokori. Posle gotovo 25 godina otkako joj je nestao, 27. maja 1995. godine, na Ozrenu, u ofanzivi mudžhedina i takozvane Armije BiH, napokon, nedavno su svoj grob i smiraj u rodnom selu pronašli posmrtni ostaci najmlađeg Nenada.

A, Srpsku su branili svi Desini sinovi: Pero (1970), Nebojša (1973) i Nenad (1975). Trebalo je to i treba to izdržati, tragediju za tragedijom. Četiri zaredom. Još pre rata, 1981. godine, iznenada je u 42. godini preminuo suprug Milovan. Uprkos nenadoknadivom gubitku, Desa je uspela da, tada malodobne, iškoluje i podigne sinove i najstariju kćerku Miru (1966). Uz njih, podizala je i novi dom, s verom i nadom u srećnije dane. Presekli su ih agresija preko Save Vojske Hrvatske i domaća krvava muslimansko-hrvatska koalicija.

Prva tužna vest stigla je već 29. avgusta 1992. godine, da je u odbrani Dervente teško ranjen 22-godišnji Pero. Podlegao je na VMC Banjaluka, istog dana. Novi udarac usledio je na izmaku rata, 27. maja 1995. godine, sa vešću da je među 50-tak nestalih branilaca do opkoljene Vozuće, i njen najmlađi sin Nenad. Imao je tek 20 godina.

Foto privatna arhiva

-Mom Nebojši srce je prepuklo od tuge za poginulim Perom i nestalim Nenadom. Bog je ipak bio milostiv prema meni, pa posle 25 godina sada suzu mogu da pustim i na grob svog Nenada, koji počiva sa svojom braćom i ocem. Majka ga je prepoznala po satu i plavom džemperu koji sam mu sama isplela-kao da se teši heroj majka Desa Đurić, koju, kako reče, i sad otvorene rane isto bole, a da joj odlikovanje pristiže kao svojevrsni melem da njeni i heroji Srpske nisu zaoboravljeni.

Foto privatna arhiva

I NAJVIŠE OPŠTINSKO PRIZNANjE

MAJCI Desi odlikovanje predsednika RS biće uskoro uručeno, a već u ponedeljak na sednici SO prnjavorski odbornici imaju priliku da izglasaju odluku po kojoj će joj dedeliti najviše opštinsko priznanje-Povelju zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom opštine.

Desa je, inače, odlučna da i ostatak života proživi na porodičnom ognjištu u Kokorima, sa unukom Vidankom i njenom porodicom. Dašak života u gajenju uspomena, kaže, daju joj sedam potomaka, četiri unuke i tri praunučića, od dece kćerke Mire i sina Nebojše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)