ODLUČUJU I NEZAVISNI: Postizborna kombinatorika od Romanije do Trebinja

R. MILOVIĆ

04. 01. 2021. u 20:55

PO objavljivanju zvaničnih rezultata sa minulih izbora za odbornike i načelnike, od Romanije, pa uz Drinu do Trebinja, načelnike opština je u 11 gradova dobio SNSD -Milorad Dodik, a SDS u Bileći, Čajniču, Ljubinju i Sokocu.

ОДЛУЧУЈУ И НЕЗАВИСНИ: Постизборна комбинаторика од Романије до Требиња

Foto D. Curać

No ovim su samo formalno-pravno završeni izbori na kojima su građani izabrali odbornike i načelnike u Opštinama. Sad ti „izabrani“ bez „kutija“, biraju po svom nahođenju sa kim će u koaliciju. U danima pred nama tek predstoji izbor zakonodavne vlasti (predsednika i potpredsednika Skupština opština),izvršne u koju spadaju - zamenik načelnika, pa načelnici za privredu, finansije, društvene delatnosti..., a potom i izbor Upravnih i Nadzornih odbora u čijim rukama će se naći, buduća sudbina, dosadašnjih direktora itd.

U Gacku, gde je SNSD prvi put izborio mesto načelnika, Ognjenu Milinkoviću neće biti lako vladati, jer se ne zna kojem će se „carstvu“ prikloniti odbornici SPS i DNS. Ako stanu uz SDS i PDP, tada Milinković gubi većinu u SO Gacko. Kao „jaje –jajetu“ liči sudbina Milovana Bjelice (SDS) u Sokocu, a „klimavo“ je i Goranu Karadžiću(SDS) u Čajniču, Veselinu Vujoviću (SDS) u Bileći, Stevu Drapiću (SDS) u Ljubinju, ali i Mladenu Đureviću (SNSD) u Višegradu. Ovim, dodatno raste sena DNS i SPS.

Postizborna pijaca posebno je dramatična u Bileći i Višegradu, u kojima se u lokalnom parlamentu nalazi po osam partija sa jednim odbornikom. Ti „kečevi“će kolo da vode i određuju sudbinu većine, ne samo u ove dve Opštine. „Kečeva“ je i u Čaniču - 6, Novom Goraždu i Han Pijesku – po 5, Rudom - 4 i tako redom.

Zanimljivo je da na Palama, gde se takmičilo 26 partija i koalicija, njih čak 18 nije dobilo ni jedan glas. Tako je i u Rogatici, gde je upisano osam „nula“.

Zanimljivosti ovih izbora je i da je na Palama „nulu“ dobila „Prva Srpska demokratska stranka“ sastavljena od osnivača SDS, a u Gacku izborila mesto za jednog odbornika.

Na području 15 opština Romanije, Stare i Istočne Hercegovine, samo su tri pojedinca, kao nezavisni kandidati, dobili poverenje građana - Momir Gvozdenović u Trebinju, Miladinka Zekić na Sokocu i Pavle Golijanin u Han Pijesku. I oni će se i te kako pitati kod pravljenja skupštinskih većina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)