ŽELJKO SAMARDŽIJA, AMBASADOR BiH: Rusi naložili - ikonu vratiti Dodiku, iz Ambasade Ukrajine još bez odgovora

S.M.

25. 12. 2020. u 14:39

IKONA Svetog Nikole Čudotvorca, koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom njegove nedavne posete BiH, vraćena je iz Rusije u Dodikov kabinet.

ЖЕЉКО САМАРЏИЈА, АМБАСАДОР БиХ: Руси наложили - икону вратити Додику, из Амбасаде Украјине још без одговора

Foto: RTRS

 Ikonu je doneo ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, koji je, za "Novosti", potvrdio da je predao ikonu i da je to urađeno po noti koju je Ambasada BiH u Moskvi dobila iz ruskog MIP.

- Iako su se pojavile spekulacije iz pojedinih medija u Federaciji BiH oko toga zašto se ikona navodno nije vratila u MIP BiH, odmah da kažem da nije iz prostog razloga što u noti ruske strane jasno piše da se ikona vrati poklonodavcu, a to je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik - poručio je Samardžija.

On kaže da su mediji i "eksperti" iz Federacije želeli da naprave predstavu o vraćanju ikone iz Rusije, pa su tako brže-bolje plasirali vest da ikona treba da se vrati u Ministarstvo inostranih poslova BiH, a to nije tačno.

- Kao Srbin i pravoslavac poštujem ikonu i nisam mogao da dopustim da se sa njome manipuliše po institucijama - kazao je Samardžija.

POD KLjUČEM U SEFU

ODMAH je ikona pohranjena u sef u Dodikovom kabinetu, odakle su poručili da, uprkos tome što se nastavljaju insinuacije i iznošenje neistina, iz Ambasade Ukrajine nisu dobili tražene informacije o tome na čemu se zasnivaju tvrdnje da je ikona kulturna baština Ukrajine i da se nalazi na listi otuđenih artefakata.

On dodaje da Rusija ističe da situacija sa ikonom neće i ne može uticati na odnose Rusije i BiH.

- Treba da nastavimo da jačamo političke i ekonomske odnose i to treba da nam bude prioritetan zadatak. Sve što se dešavalo oko posete Lavrova, dobro je poznato javnosti i neka svako donosi sud o tome kako hoće - kaže ambasador Samardžija.

On je poručio i svim dušebrižnicima iz Federacije da je kao ambasador BiH u Moskvi i diplomata o svemu obavestio i MIP BiH i da nema nikakvih tajni o vraćanju ikone u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)