TRI PUTA NIŽI NAMETI U SAOBRAĆAJU I TURIZMU! Savet ministara BiH priprema izmene zakona u smeru smanjenja PDV sa 17 na pet odsto

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 12. 2020. u 08:13

KOMISIJA za finansije i budžet Parlamenta BiH usvojila je inicijativu za izmene i dopune Zakona o porezu na dodatnu vrednost (PDV), kojom bi PDV na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju bio smanjen sa 17 na pet odsto.

ТРИ ПУТА НИЖИ НАМЕТИ У САОБРАЋАЈУ И ТУРИЗМУ! Савет министара БиХ припрема измене закона у смеру смањења ПДВ са 17 на пет одсто

Ugostitelji u velikim problemima / Foto D. Pozderović

Inicijativa, čiji su podnosioci poslanici PDP u PBiH Branislav Borenović i Mira Perić, usvojena je jednoglasno u PBiH i obavezuje Savet ministara da u roku od 30 dana pripremi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV. Nova stopa PDV od pet odsto u turizmu, ugostiteljstvu i saobraćaju primenjivala bi se po ovom predlogu do 31. decembra 2022. godine.

Zbog epidemije virusa korona u ovim blastima je posao prepolovljen, a procena je da je u celoj BiH bez posla ostalo oko 15.000 radnika. Nažalost, i oni koji su ostali da rade, imaju sve manje posla jer je promet pao zbog mera zaštite. Tri puta niža stopa poreza u ovim oblastima bi bila od velike pomoći kako za poslodavce, tako i radnike, kažu u Udruženju ugostitelja RS.

Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da je inicijativa odlična i da očekuje da već od februara ili marta bude u primeni.

- Skidanje nameta ugostiteljstvu i turizmu je pomoć koja može podići ovu oblast i dovesti do ponovnog zapošljavanja radnika. Manji PDV treba da dovede vlasnike da višak sredstava ulože u nova radna mesta što bi na kraju za državu značilo da ne gubi deo finansija od poreza - pojašnjava Tatić.

On kaže da treba kontrolisati poslodavce na terenu i da smanjenje PDV bude pozitivna priča, a da ne bude zloupotreba.

- Najbitnije je da poslodavci budu fer i korektni prema radnicima ako država smanji namete, odnosno PDV - ističe Tatić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je to dobro rešenje ako krajnji kupac, odnosno građanin, oseti na novčaniku.

- Nažalost, zbog virusa korona više ne postoji nijedno preduzeće u RS koje ne trpi štetu. Vlada RS je prihvatila niz mera koje je predlagala Privredna komora RS, a išle su u smeru pomoći privredi. Jedna od mera za koju se nadamo da će Vlada prihvatiti kroz Program ekonomski reformi je i zbirno smanjenje stope doprinosa - ističe Blagojević.

Predsednik PDP Branislav Borenović rekao je da je ta stranka podnela inicijativu jer je ovo jedini način na koji članovi zajedničkih institucija BiH mogu pomoći privrednicima da izađu iz krize, a koja je izazvana pandemijom virusa korona.

- Ove oblasti su najpogođenije i ovo je način da se pomogne - kaže Borenović.

DOPRINOSI NA TERET DRŽAVE

ZAMENIK predsedavajućeg Komisije za finansije PBiH Jakov Galić iz SP kaže da predlaže institucijama BiH da se, osim smanjenja PDV, razmisli i o tome da doprinosi i porezi na plate idu na teret države.

- Daleko bi veća pomoć bila nego smanjenje ovih poreza. Sada je veoma važno ne ostaviti radnike bez posla - rekao je Galić i dodao da bi najbolja pomoć bila da se i PDV i doprinosi i porezi na plate prebace na teret države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu