DO POBEDE PUTEM KRAĐE GLASOVA! Centralna izborna komisija BiH ima pune ruke posla nakon održanih lokalnih izbora

Lj. ĐURIĆ - S. MIŠLjENOVIĆ

24. 11. 2020. u 08:12

ODRŽAVANjE izbora u BiH je samo jedno poluvreme izbornog procesa. Drugo poluvreme je otkrivanje gde se kralo na izborima i na koji način se menjala volja građana. Već godinama u BiH nema izbornog ciklusa koji nije obeležen krađom i nepravilnostima.

ДО ПОБЕДЕ ПУТЕМ КРАЂЕ ГЛАСОВА! Централна изборна комисија БиХ има пуне руке посла након одржаних локалних избора

Jedno od glasačkih mesta

Dopisivanje glasova, "bugarski voz", ubacivanje vreća sa ispunjenim listićima... samo su neki od načina kako se pobeđuje na demokratskim izborima u BiH.

Koalicija "Pod lupom", koja je pratila izborni proces, u danu kada se glasalo, otkrila je čak 196 nepravilnosti širom BiH. U Centralnu izbornu komisija BiH (CIK) odmah nakon izbora stigle su pritužbe na proces glasanja iz Sarajeva, Tuzle, Doboja, Srebrenice, Prijedora, Zenice, Bijeljine...

Prema situaciji na terenu, najviše posla za CIK BiH biće u Doboju, gde je na vanrednoj sednici usvojen Zaključak o proveri kompletnog izbornog procesa u Doboju. Time je pokrenuta procedura provere izbora na 106 biračkih mesta u ovom gradu. CIK je primio i zahteve SDS, PDP, Narodnog pokreta "Banjaluka zove", DNS i SP za poništenje i ponavljanje izbora u Doboju.

Prema njihovim navodima, na dan izbora, 15. novembra, načinjene su brojne neregularnosti. Inače, tokom izbornog dana u Doboju su evidentirani najveći problemi u BiH, a osnovni razlog je što se Gradska izborna komisija striktno pridržavala instrukcija CIK u kovid-uslovima da razmak između osoba unutar biračkom, mesta mora biti najmanje metar i po. Iako to zakon nalaže, posmatračima stranaka, udruženja i drugima GIK nije omogućio ulaz na biračka mesta, već je ponuđeno da stoje pred ulazom ili da se rotiraju unutra na određeno vreme, što su oni odbili.

Opozicione stranke su zbog toga organizovale okupljanja i proteste u gradskom parku ispred Gradske uprave, a zatim šetnjom kroz grad i ispred zgrade OJT. Opozicija tvrdi da je vladajući SNSD posredstvom GIK, bez nadzora njihovih posmatrača, organizovao ubacivanje listića u kutije za osobe koje nisu glasale, i falsifikovanje potpisa birača, što je dovelo do rekordne izlaznosti na nekim biračkim mestima od 99 odsto.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da će biti tako sve dok postoji ovakav izborni zakon u BiH koji omogućava razne malverzacije tokom glasanja i brojanja glasova.

- Veoma je važna i politika sankcionisanja takvih postupaka. Sve dok na ove krađe gledamo kao na nešto normalno i dok nema oštrih kazni, sasvim je sigurno da će se one i nastaviti. I laiku je jasno da nije moguće da na nekom mestu od recimo 500 glasača svi oni zaokruže samo jednog kandidata, koji na kraju ima svih 100 odsto glasova. Tako nešto možete imati samo u Severnoj Koreji - smatra Antić.

Rešenje je, kako kaže Antić, promena izbornog zakona i uvođenje kamera na biračka mesta, kao i jača kaznena politika za uočene malverzacije kako bi bili stvoreni i fer uslovi da zaista biračka volja naroda bude pretočena u mandate.

UTVRĐIVANjE

CIK je poništio izbor na jednom glasačkom mestu u Novom Gradu i raspisao ponovne izbore za 29. novembar. Ukupno 35 zahteva partija za ponovno brojanje CIK je odbacio kao preuranjene, jer još uvek nisu utvrđeni izborni rezultati na nivou BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega