STIŽU PODSTICAJI: U Semberiji setva iznad plana

V. M.

12. 11. 2020. u 10:31

PREMA podacima Odeljenja za poljoprivredu, jesenja setva je skoro završena, a plan je premašen za deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

СТИЖУ ПОДСТИЦАЈИ: У Семберији сетва изнад плана

Foto: V. mitrić

To znači da će biti dovoljno hlebnog žita i drugih kultura, što daje izvesnu sigurnost u kriznim vremenima, kao što je ovoj period nestabilnosti izazvan pandemijom virusa korona – kaže je Stevan Trivković, načelnik gradskog Odeljenja za poljoprivredu u Bijeljini, ističući da podsticaja za merkantilnu pšenicu, koji iznosi 300 KM po hektaru, će biti isplaćen proizvođačima i naredne godine.

- Procedura podnošenja zahteva je izmenjena i proizvođači će zahtev za podsticaj podneti nakon izlaska Pravilnika za narednu. godinu, a ne kao što je to bilo da sada, do 31. januara. Odeljenje za poljoprivredu će učiniti sve da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da izvrše registraciju u APIF-u, što je prva stvar koju nakon Nove godine moraju učiniti, a nakon toga da sačekaju objavu Pravilnika, na osnovu čega će ostvariti pravo na podsticajna sredstva – pojasnio je Trivković.

Načelnik je poručio poljoprivrednim proizvođačima da do 30. novembra mogu u Odeljenju za poljoprivredu da podnesu zahtev i za pare namenjene investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima.

- Pravo podnošenja zahteva imaju oni koji se bave stočarstvom, voćarstvom i povrtarstvom, a maksimalan iznos koji mogu dobiti je do 15.000 KM. Ono što poljoprivrednicima obično predstavlja problem je građevinska dozvola za poljoprivredne objekte, a na njoj insistiramom jer je potrebna za sve aktivnosti poljoprivrednika koje se budu odvijale prema EU fondovima.Takođe, što se tiče izgradnje objekata za poljoprivrednu proizvodnju, bitno je napomenuti da su objekti do 500 kvadrata oslobođeni plaćanja rente za pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Poljoprivrednicima su na raspolaganju službenici Odeljenja za poljoprivredu u pružanju pomoći oko procedura prilikom dobijanja građevinskih dozvola. Renta propisana zakonom nije mala i iznosi za prvu klasu zemljišta 6,60 KM po kvadratu – istakao je Trivković, i dodao da su, osim sredstava namenjenih izgradnji objekata, poljoprivrednicima na raspolaganju i sredstva za nabavku opreme u stočarstvu, voćarstvu i povrtlarstvu.

Načelnik je najavio da će u narednoj godini poljoprivrednim proizvođačima biti na raspolaganju i sredstva iz EU fondova, u iznosu od 20 miliona KM za period od 2020. do 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati