ZAVET ČUVENOG UMETNIKA: DA "Međaši“ čeka sliku "Planetarni mir" slovenačkog slikara Jure Cekote

V. M.

05. 11. 2020. u 21:05

DEČJA ambasada "Međaši" dodelila je, posthumno, "Veliku zlatnu povelju", najveće njeno priznanje, čuvenom slovenačkog slikaru, Juri Cekoti, koji je živeo u Celju.

ЗАВЕТ ЧУВЕНОГ УМЕТНИКА: ДА Међаши“ чека слику Планетарни мир словеначког сликара Јуре Цекоте

Foto: V. Mitrić

Cekota je, kako kaže Dušan Tomić, osnivač i generalni sekretar DA "Međaši", bio njen veliki prijatelj, konzul za Sloveniju i ataše za umeznost.

Dok je boravio u Sarajevu i u Međašima, kod Bijeljine uradio je jednu od najboljih svojih slika, kojoj je, dok ju je stvarao, dao ime "Planetarni mir“, na kojoj je prikazao najveće svetske lidere i decu raznih nacionalnosti, vera i boje kože.

- Ovo je poruka vladarima sveta da vode računa o svoj deci sveta, jer sve zavisi od njih i njihove volje - govorio je Cekota za "Novosti", dok je slikao u pitomini Semberije i lepoti dečje zemlje.

Pred samu smrt, kako kaže Tomić, Cekota je rekao da će, dok je živ slika biti kod njega, a kada umre da će biti u Dečjoj ambasadi "Međaši" za sva vremena.

Naš sagovornik kaže da je DA pozvala Juru Cekotu, sina pokojnog slikara, koji nosi očevo ime, da dođe, primi prizanje za oca.

- Mlađi Cekota je prihvatio naši poziv i rekao mi je da ćemo da razgovaramo na tu temu -kaže Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna