KAMEN VEČITA INSPIRACIJA: U Bileći ovog vikenda završena 9. likovna kolonija, gde su stvarala 23 umetnika

D. CURAĆ

03. 11. 2020. u 05:00

IZLOŽBOM radova nastalih od 25. oktobra do 1. novembra završena je 9. likovna kolonija "Simeon Dobrićevski" u Bileći, gde su umetnička dela stvarala 23 umetnika.

КАМЕН ВЕЧИТА ИНСПИРАЦИЈА: У Билећи овог викенда завршена 9. ликовна колонија, где су стварала 23 уметника

Foto privatna

I pored pandemije virusa korona saborovanju slikara i vajara prisustvovala su 23 umetnika, od čega dva doktora nauka, tri magistra i 14 akademskih slikara, za koje je Hercegovina i bilećki kamen, kažu, večita inspiracija.

- Izuzetno je lepa Hercegovina. Jezero je prelepo, kolege su predivne. Uglavnom poznati ljudi, tako da je vrlo lako raditi ovde i sa zadovoljstvom dolazim drugi put. A, šta reći o Hercegovini i kamenu nego da su večita inspiracija - rekao je Dušan Prodana, slikar iz Žablja kod Novog Sada.

STENE KOJE PRIČAJU

VLASNIK kamenoloma Neđo Nosović ugostio je umetnike, a za njega kamen nikada nije bio nešto okamenjeno. Nosović ističe da ima sto načina koji potvrđuju da kamen ima dušu.

- Ovo je jedan od 100 načina. U stvari, ovo su dela i priča koje će ostati večno zapisano u tom kamenu i što je će taj kamen večno da pamti. To je način da mi njega nateramo da on progovori i on to upravo radi - rekao je Nosović.

Posebno interesantno i za umetnike izazovno je stvaranje dela od bilećkog kamena u kamenolomu Neđa Nosovića. Doktor primenjenog vajarstva Jelena Božović Đorđević iz Beograda kaže da je bilećka kolonija jedinstvena na ovim prostorima.

- Ovo je najbolji predeo što se tiče kamena. Hercegovina i Crna Gora su pravo bogatstvo, odnosno za vajara je ovo raj na zemlji - istakla je ova poznata vajarka.

Foto privatna

I vajar iz Beograda Igor Đorđević slaže se da se retko gde može pronaći ovakvao jedno umetničko saoborovanje.

- Prava retkost je u Srbiji, ali i šire u regionu, da se radi direktno u kamenolomu, da sarađujemo sa tim ljudima koji rade nešto drugo od kamena. Ovo je bila prilika da upoznamo i bilećki kamen i mogu reći da su utisci fantastični - rekao je Đorđević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati