PREMIJER VIŠKOVIĆ NA REKONSTRUISANOM MOSTU NA VIJACI: Vizionarski Prnjavor realizovao višemilionske projekte, uz najavu novih (FOTO)

Ninko Đurić

23. 10. 2020. u 18:50

PREDSEDNIK vlade Republike Srpsake Radovan Višković tokom današnje posete Prnjavoru obišao je i rekonstruisani most na Vijaci, nadomak priključne petlje na auto-put Doboj-Prnjavor-Banjaluka.

ПРЕМИЈЕР ВИШКОВИЋ НА РЕКОНСТРУИСАНОМ МОСТУ НА ВИЈАЦИ: Визионарски Прњавор реализовао вишемилионске пројекте, уз најаву нових (ФОТО)

Foto: N.Đurić

Premijer i njegov domaćin načelnik prnjavorske opštine Darko Tomaš, konstatovali su da je rekonstrucijom i proširenjem ovog mosta rešeno usko grlo regionalne saobraćajnice na magistralnom putu uz Auto-put „9. januar“.

-Rekonstrukcija mosta sa pristupnim putem iznosila je 380.000 maraka. Ovim je rešen jedan od gorućih problema na ovom vrlo frenkfertnom regionalnom čvorištu-naveo je načelnik Tomaš.

Premijer Viškoviće je naveo da vlada Srpske radi i pomaže, kako je rekao, od Trebinja do Novog Grada u svim lokalnim zajednicama, a pogotovo u kojima su ljudi poput Prnjavora koji imaju viziju i pravoremeno kandiduju prave programe, u opštem interesu.

-Za nekoliko dana biće otvoren novi Vatrogasni dom i urađena adaptacija Doma zdravlja. Radili smo projekte energetske efikasnosti za škole, mokre čvorove, grejanje, infrastrukturne projekte-rekao je Višković novinarima.

Foto: N.Đurić

 

On je izrazio zadovoljstvo što, od prije desetak dana, svi građani ove opštine sada mogu da koriste gradsku vodu za piće, što je projekat u kojem je učestvovala i vlada Republike Srpske, ali i istakao da izgradnja auto-puta ovu lokalnu zajednicu svrstava na mesto budućeg razvoja, sa dovođenjem novih investitora.

Premijer je podsetio da se u blizini petlje auto-puta baš na Vijaci nalazi i poslovna zona za koju je opština Prnjavor nekoliko hiljada hektara zemljišta besplatno dobila od vlade Republike Srpske.

REŠENO USKO GRLO

VRŠILAC dužnosti JP „Putevi Republike Srpske" Davor Kostrešević je rekao da je most na Vijaci godinama predstavljao loše projektno rješenje koje je stvaralo takozvano usko grlo.

-Rekonstrukcijom smo došli do potrebne širine na mostu, u skladu sa potrebnom širinom magistralne putne komunikacije. Prema prioritetima i u narednim godinama ćemo raditi projekte u skladu sa potrebama lokalnih zajednica da se unaprijedi putna infrastruktura u Srpskoj-kazao je Kostrešević.

-Lokalna zajednica sada to daje investitorima, čime se ostvaruje dvostruki profit za lokalnu zajednicu. Prvi je kada prometuju zemlju za investicije, a drugi je od renti, uplata poreza i doprinosa. Vrednost te imovine sa kojom opština Prnjavor domaćinski raspolaže i upravlja je oko 25 miliona maraka. To omogućava da se ti milioni u narednom periodu multipliciraju kroz otvaranje privrednih subjekata-istakao je Višković.

On je dodao da je na današnjem sastanku dobio informaciju da je većina placeva prodata i da se grade poslovni objekti.

Foto: N.Đurić

 

-Blizina auto-puta i sve što radi lokalna zajednica omogućilo je da Prnjavor u narednom periodu bude ne samo sredina poželjna za život, nego će se ovdje dolaziti i iz drugih sredina da bi se ostvarile neke druge potrebe u životu-istakao je predsednik vlade Srpske.

Načelnik Tomaš se posebno zahvalio premijeru i na, kako je istakao, 24-časovnoj pomoći tokom pandemije virusa korona. Tu tvrdnju potkrepio je i podatkom da je vlada Srpske direktno budžetu opštine Prnjavor pomogla sa oko 835.000 KM, a sa više od 1.300.000 KM privrednicima u prevazilaženju problema sa poslovanjem.

-U posljednje četiri godine opština Prnjavor je investirala više od 16 miliona KM, od čega je više od 10,5 miliona podrška viših nivoa vlasti. Svi veliki infrastrukturni projekti ne bi se mogli realizovati da nije bilo vlade Republike Srpske i odlične saradnje kakvu smo imali-rekao je novinarima Tomaš.

STIGLA PITKA VODA U SVE GRADSKE ČESME

NAČELNIK Tomaš je okupljenim novinarima uz most na Vijaci saopštio, kako je rekao, radosnu vest za Prnjavorčane da je puštanjem vode u sve gradske česme rešen njihov višedecenijski problem pitke vode.

-Naša zahvalnost svima koji su pomogli u ovom procesu, pre svega vladi Republike Srpske, koja je prije desetak godina obezbedila 5,7 miliona KM za rešenje ovog problema-kazao je Tomaš.

On je najavio i zajednički projekat sa UNDP-om o izgradnji javne LED rasvete na području opštine čija je ukupna vrednost oko 410.000 KM, za koji je opština uz pomoć vlade i ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju obezbedila 210.000 KM, kao učešće opštine. Ovaj projekat biće završen do kraja januara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a