BANJALUKA GRABI KA CRNOM REKORDU: U gradu je dnevno trocifren broj zaraženih - najveće brojke od početka epidemije

Novosti onlajn

21. 10. 2020. u 18:00

POSLEDNjIK deset dana u Banjaluci se beleži nagli skok broja obolelih od virusa korona, a virus je u protekla 24 časa potvrđen kod čak 121 osobe.

БАЊАЛУКА ГРАБИ КА ЦРНОМ РЕКОРДУ: У граду је дневно троцифрен број заражених - највеће бројке од почетка епидемије

Srđan Mišljenović

Dok je broj pozitivnih ranije bio dvocifren, sada se kreće oko stotinu dnevno, piše Srpskainfo.

Direktorica Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović, izjavila je da je situacija u gradu veoma ozbiljna. Istakla je da trenutno imaju 1.001 zaraženog, a da se u izolaciji nalazi 1.619 osoba.

– Ustanovili smo da oko 6,5 odsto pacijenata razvije tešku kliničku sliku i nalazi se na bolničkom lečenju. Ovi podaci su izuzetno zabrinjavajući i ovo što imamo danas su najveće brojke od početka epidemije. Zdravstveni radnici su veoma opterećeni, sve ljudske potencijale koje imamo smo stavili u službu zaštite zdravlja i molim građane da se pridržavaju mera, kako ne bismo došli u još goru i težu situaciju. Najbolja potvrda težine situacije jeste da se, u zadnjih nekoliko dana, broj pozitivnih u gradu kreće oko 100 dnevno, što je ogroman broj – izjavila je Todorovićeva.

Najveći broj zaraženih je iz radno sposobne populacije od 20 do 60 godina, a najmanje zaraženi su stariji i deca do devet godina.

Gradski štab za vanredne situacije preporučio je danas da se obustave sva javna okupljanja.

– Nismo se odlučili na zabranu, iako je situacija zrela za to. Banjaluka danas ima, a verovatno će i narednih dana imati trocifrene brojeve novoobolelih. Zbog zdravlja građana, smatramo da je neodgovorno održavanje većih organizovanih okupljanja. Nismo se odlučili za zabranu jer bi ona bila politički tumačena i to otvoreno kažem, neko bi nas optužio da pokušavamo uticati na izbornu kampanju koja je u toku. Politički subjekti bi trebalo da pokažu odgovornost, jer su ljudski životi i zdravlje su važniji od glasova u kampanji – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je pozvao građane da predstojeće slave provedu u uskom porodičnom krugu bez većih okupljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda