U HERCEGOVINI LEK ZA KORONU! Nemački naučnici Instituta "Maks Plank" istražuju svojstva pelina

D. CURAĆ

15. 10. 2020. u 08:23

У ХЕРЦЕГОВИНИ ЛЕК ЗА КОРОНУ! Немачки научници Института Макс Планк истражују својства пелина

Petar Mihić

ŠIROM planete odavno traju istraživanja za lek protiv korone, a nemački naučnici Instituta "Maks Plank" nedavno su objavili da su njihova istraživnja fokusirana na biljku - slatki pelin dala određene rezultate. Slatki pelin (Artemisia annua) dobro uspeva u Hercegovini, a zasada jedini plantažni uzgajivač nalazi se u LJubinju.

Petar Mihić iz LJubinja trenutno je jedini u BiH koji se bavi uzgojem lekovite biljke - slatkog pelina, a nakon istraživanja naučnika iz Nemačke i saznanja da se njime može lečiti virus korona, Mihić je postao jedna od najtraženijih osoba na ovim prostorima.

- Slatki pelin sadim već osam godina, odnosno kada je u Hercegovina počelo masovno uzgajanje smilja tada sam se opredelio za pelin. Bavim se plantažnim uzgojem i organskom proizvodnjom, a tek sada su došli do rezultat moga rada - kaže Mihić.

Zajedno sa njim u uzgoj je uključena i njegova porodica, a od pelina prave čaj, eterično ulje i tinkture. Vest da bi mogao biti jedan od sastojaka leka prtiv korone Mihića nije iznenadila.

- Pre više od četiri meseca čuo sam da su Nemačkoj počela istraživanja. To je tek sada došlo do nas, a moram priznati da me mnogi zovu i traže uzorke za analize. Nisam iznenađen jer mi je poznato da se radi o lekovitoj biljci koja ima antivirusno delovanje, da je koriste kao lek protiv parazita, gljivica, i bakterija, a svakodnevnim umivanjem čajem od ove biljke, smanjuje se osetljivost očiju na alergije i prašine. Naravno, ja nisam doktor da o tome mogu pričati, ali ono što znam je da svi oni koji su ga jednom naručili stalno traže nove količine - dodao je Mihić.

Nemačko istraživanje nedavno je izašlo u javnost, a penzionisani otorinolaringolog iz Hrvatske doktor Jure Burić kaže da je i pre tih informacija tvrdio da slatki pelin pomaže u preventivi zaraze od virusa korona. Burić tvrdi da je Ministarstvu zdravlja Hrvatske pisao i preporučio da se građani inhaliraju vodom, morskom solju i dodaju dve lekovite biljke koje uspevaju u Hercegovini - vresak i slatki pelin.

- Artemisia annua pokazala se kao izvrsna trava iz koje se uzima ekstrat, eterično ulje ili nešto drugo, a u SAD proizvode lek od njega koji se zove "artemicin". On se daje osobama obolelim od tumora pluća i ženama obolelim od tumora dojke - ističe dr Burić.

INHALACIJA

DOKTOR Jure Burić kaže da slatki pelin potiče iz Azije, da ga u Kini koriste u medicini, a njegov savet za prevenciji korone je u inhalaciji.

- U dve litre vrele vode sipate po šaku morske soli i suvog vreska i dodajte par kapi eteričnog ulja ertemisina. Inhalirajte se dok voda ne bude topla - preporučio je dr Burić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Artemisinin

15.10.2020. 16:10

Nije ertimisin nego Artemisinin, ja sam jos u martu na više portala pisao o tome i ispadoh u pravu a kako sam znao ne znam samo mi se javilo.