ZORAN TEGELTIJA: BiH bi mogla do kraja godine da potvrdi pristup "Malom Šengenu"

S. M.

28. 09. 2020. u 17:59

PREDSEDAVAJUĆI Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da bi BiH pre kraja ove godine, odnosno pre početka samita u Sofiji, koji je planiran za kraj novembra, mogla potvrditi svoje prisustvo u inicijativi "Mali Šengen".

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА: БиХ би могла до краја године да потврди приступ Малом Шенгену

Foto: Glas srpske

On je izjavio da je "Mali Šengen" pitanje spoljne politike BiH, koju vodi Predsedništvo BiH.

– Kao što znate srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je na prethodnoj sednici da Predsedništvo donese odluku o pristupanju BiH tom regionalnom programu, a druga dva člana nisu bila spremna da to izglasaju, ali su tražili da Savet ministara pripremi viđenje šta je dobro za BiH kod tog pristupanja, podsetio je Tegeltija.

Tegeltija smatra da promena stava oko "malog Šengena" koja dolazi iz Sarajeva i od svih onih političara koji su u jednom trenutku bili protiv ovog regionalnog koncepta, znači da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno pre samog samita u Sofiji mogla potvrditi svoje prisustvo u ovoj regionalnoj saradnji, koja je nazvana "Mini Šengen".

Prema njegovim rečima, "Mali Šengen" će regulisati kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga između pojedinih zemalja, a sve što bude potrebno biće regulisano kroz međusobne sporazume.

- To neće biti nikakvi zakoni koje ćemo mi morati donositi, već će se to rešiti odnosima između svih zemalja koje pristupe Šengenu, rekao je Tegeltija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)