ZORAN TEGELTIJA: BiH bi mogla do kraja godine da potvrdi pristup "Malom Šengenu"

S. M.

28. 09. 2020. u 17:59

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА: БиХ би могла до краја године да потврди приступ Малом Шенгену

Foto: Glas srpske

PREDSEDAVAJUĆI Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da bi BiH pre kraja ove godine, odnosno pre početka samita u Sofiji, koji je planiran za kraj novembra, mogla potvrditi svoje prisustvo u inicijativi "Mali Šengen".

On je izjavio da je "Mali Šengen" pitanje spoljne politike BiH, koju vodi Predsedništvo BiH.

– Kao što znate srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je na prethodnoj sednici da Predsedništvo donese odluku o pristupanju BiH tom regionalnom programu, a druga dva člana nisu bila spremna da to izglasaju, ali su tražili da Savet ministara pripremi viđenje šta je dobro za BiH kod tog pristupanja, podsetio je Tegeltija.

Tegeltija smatra da promena stava oko "malog Šengena" koja dolazi iz Sarajeva i od svih onih političara koji su u jednom trenutku bili protiv ovog regionalnog koncepta, znači da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno pre samog samita u Sofiji mogla potvrditi svoje prisustvo u ovoj regionalnoj saradnji, koja je nazvana "Mini Šengen".

Prema njegovim rečima, "Mali Šengen" će regulisati kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga između pojedinih zemalja, a sve što bude potrebno biće regulisano kroz međusobne sporazume.

- To neće biti nikakvi zakoni koje ćemo mi morati donositi, već će se to rešiti odnosima između svih zemalja koje pristupe Šengenu, rekao je Tegeltija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)