BAKIROV TIM UDARA NA DVA NARODA: Evo šta je krajnji cilj sarajevske elite

S. M. - D. M.

19. 09. 2020. u 09:00

IZJAŠNjAVANjE u Predsedništvu Bosne i Hercegovine o priznavanju lažne države Kosovo još jednom je pokazalo sve paradokse u funkcionisanju zvaničnog Sarajeva, koje praktično ne može da donese nijednu političku odluku jer gotovo da i nema teme oko koje bi se na istoj liniji našli srpski, bošnjački i hrvatski član ovog tela.

БАКИРОВ ТИМ УДАРА НА ДВА НАРОДА: Ево шта је крајњи циљ сарајевске елите

Foto: Tanjug

Da sve bude još komplikovanije, Hrvati zapravo u Predsedništvu i nemaju svog predstavnika jer je Željko Komšić u to telo izabran glasovima Bošnjaka, čiji politički predstavnici žele da zadrže stoprocentnu "tapiju" na kreiranje svih poteza BiH.

Zbog toga je i nedavna poseta srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, gde se sreo i sa predsednikom i sa premijerom Hrvatske, izazvala paniku u Sarajevu. Na sve ovo ukazao je i sam Dodik, koji je rekao da je dobro što je pitanje priznavanja samoproglašenog Kosova došlo na dnevni red, kako bi se "rešilo jednom zauvek".

On je naveo da je u Sarajevu priča oko Kosova kao trakalica, gde se Komšić, bošnjački član Šefik Džaferović i lider SDA Bakir Izetbegović ponašaju kao da je Kosovo priznato i smatraju da tako treba da se ponašaju institucije BiH. Dodik je ponovio da će, ako oko KiM opet bude preglasan u Predsedništvu BiH, pokrenuti mehanizam vitalnog interesa u Narodnoj skupštini RS.

AKTIVNIJA ULOGA ZAGREBA

ALEKSANDAR Vranješ, amasador BiH u Hrvatskoj, kaže, za "Novosti", da je Dodik imao veoma uspešnu posetu Zagrebu i razgovore sa predsednikom i premijerom Hrvatske, Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

- Tokom posete je ukazano na poziciju srpskog i hrvatskog naroda unutar BiH i da je situacija takva da se konstitutivnost ne poštuje kako bi trebalo. Dobro je što je Zagreb shvatio da se mora aktivnije uključiti i pomoći hrvatskom narodu u BiH. Shvatili su da je za to i te kako sagovornik i Milorad Dodik.

- Tu i bez opozicije imamo dvotrećinsku većinu, i kada Skupština donese odluku da Kosovo ne može biti priznato, onda će svaka dalja izjava o priznavanju značiti da se krši odluke vlastite države.

Inače, poslednja sednica Predsedništva pokazala je koliko apsurda ima među hrvatskim i bošnjačkim članovima, jer kada sam pokrenuo inicijativu da se iz Tel Aviva ambasada BiH prebaci u Jerusalim, oni su rekli da je to kršenje rezolucije UN, a kada je došlo na red Kosovo, rekli su da ga priznaju, iako se time krši Rezolucija 1244.

Nebojša Radmanović, predsedavajući Doma naroda BiH i potpredsednik SNSD, kaže, za "Novosti", da se definitvno nešto mora promeniti, kako u samoj BiH, tako i u odnosu prema BiH od strane suseda i EU:

- Čini mi se da su svi osim Srbije zaboravili BiH. Čak jedan deo političara u BiH smatra da to ne treba da se menja, dok Dodik stoji na suprotnom stanovištu. Njegova poseta zvaničnom Zagrebu je nastavak saradnje koja je nekada postojala pa je prestala, a to se isto dešava sa delom EU. Nije Dodikova poseta Zagrebu bila u funkciji zaštite hrvatskih interesa, već kako bi insistirao da sva tri konstitutivna naroda u BiH moraju imati jednaka prava, kao što i predviđaju Dejtonski sporazum i Ustav.

MESIĆ: SRBI NAJVEĆE ŽRTVE RATA

BIVŠI predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da su Srbi najveće žrtve rata u Hrvatskoj, uključujući one koji su bili lojalni toj zemlji, radili svoj posao ili je branili.

- Hrvati treba da shvate da Srbi nisu ni problem ni opasnost za Hrvatsku. Da bi se u tome uspelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to pre svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namera, bez kalkulacija - naveo je Mesić.

I prema Radovanu Kovačeviću, savetniku Dodika, stav RS je potpuno jasan i principijelan - zaštita Dejtonskog sporazuma i koncepta dejtonske BiH, odnosno ravnopravna tri konstitutivna naroda u BiH:

- Zamislite kako bi Srbima bilo da ih u Predsedništvu BiH umesto Dodika predstavlja "neki Komšić", koji bi nosio srpsko ime, a u potpunosti zagovarao bošnjačku politiku. Ukoliko dopustimo da se Bošnjaci u potpunosti razračunaju sa pravima hrvatskog konstitutivnog naroda, svesni smo da će sledeći na udaru biti Srbi.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića nema dileme da će se u finišu rešavanja kosovskog problema, nametnuti i pitanje BiH, odnosno pravo na samoopredeljenje Srba i Hrvata:

- Vidimo po ponašanju Bošnjaka da ne žele BiH kakva je stvorena u Dejtonu. Napadi na Dodika zbog posete Zagrebu pokazuje da oni žele hegemonizam, da i treći član Predsedništva bude musliman i pod njihovom kontrolom i da o svemu odlučuje sarajevska elita. U takvoj BiH nema mesta za Srbe i Hrvate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati