SPORAZUM MINISTARTSVA UPRAVE I PIO FONDA RS: Brža provera preminulih korisnika Fonda PIO

S. M.

18. 09. 2020. u 16:19

MINISTAR uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i direktor Fonda PIO, Mladen Milić, potpisali su Sporazum o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primerka matičnih knjiga koji su evidentirani u matičnoj knjizi umrlih.

СПОРАЗУМ МИНИСТАРТСВА УПРАВЕ И ПИО ФОНДА РС: Бржа провера преминулих корисника Фонда ПИО

Foto: Vlada RS

Sporazum će omogućiti bezbednu razmenu podataka na dnevnom nivou i ubrzati proveru verodostojnosti informacija o korisnicima Fonda, te će doprineti i bržoj proveri preminulih korisnika i smanjiti zloupotrebe prilikom isplate penzija. Jujićeva je rekla da Ministarstvo i Fond PIO sarađuju godinama, te da je suština saradnje u tome da se na vreme evidentira smrt korisnika penzija kako bi se spriječile zloupotrebe, čime se, naglasila je, vrši ušteda u budžetu Srpske.

Ona je rekla da je vođenje matičnih knjiga u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a čuvanje Centralne baze podataka u nadležnosti Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Osim Fonda PIO, Ministarstvo razmenjuje podatke elektronskim putem i sa MUP RS, Fondom zdravstvenog osiguranja i Republičkim zavodom za statistiku.

Foto: Vlada RS

-Primer dobre prakse je razmena podataka elektronskim putem sa MUP RS u postupku određivanja jedinstenog matičnog broja novorođene dece. Kroz ovu praksu postupak je pojednostavljen i završava se u toku dana, dok se ranije na taj postupak trošilo od sedam do deset dana, rekla je Jujićeva.

Milić je rekao da na ovaj način u Fondu PIO imaju onlajn vezu praktično 24 časa 365 dana u godini sa Drugim izvodom iz matične knjige umrlih građana u Srpskoj, što je veoma bitan podatak, imajući u vidu činjenicu da od 270.000 korisnika prava za koje Fond PIO Srpske trenutno isplaćuje penzije, više od 210.000 njih živi na teritoriji Srpske.

-Ukoliko imamo činjenicu da na godišnjem nivou premine između 11.000 i 12.000 korisnika prava, u svakom momentu prilikom prijave smrti u matičnu kancelariju bilo gde u Srpskoj automatski imamo taj podatak i obustavljamo isplatu penzije, pojasnio je Milić.

Govoreći o sprečavanju zloupotreba u vezi sa isplatama penzija i uštedama u budžetu Srpske i Fonda, Milić je naveo da je krajem 2011. godine Fond PIO pokrenuo akciju "Stop prevarama-do penzije pošteno".

Milić je rekao da se po osnovu nedostavljanja potvrda o životu 2011. i 2012. godine obično isključivalo 7.000 do 10.000 korisnika prava.

-Negde do maja pola ih dostavi potvrde, a druga polovina to ne učini nikada što znači da smo za njih isplaćivali penzije, a da oni nisu bili živi. Prema procenama Fonda PIO od početka 2012. godine po svim osnovama je između 25 i 30 miliona KM ostalo u budžetu Fonda, odnosno budžetu Srpske, naglasio je Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!