KO JE BIO Momčilo Krajišnik (VIDEO)

O. M.

15. 09. 2020. u 09:36

MOMČILO Krajišnik bio je prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

КО ЈЕ БИО Момчило Крајишник (ВИДЕО)

Foto: I. Marinković

Bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS) i uz Radovana Karadžića važio za jednog od najuticajnijih političara u Srpskoj.

Rođen je 20. januara 1945. godine u Sarajevu. Završio je studije i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

POLITIČKA KARIJERA

U politiku se uključio u višestranačkom sistemu kao finansijski direktor radne organizacije u okviru kompanije ”Energoinvest”. Na izborima 1990. bio je izabran za poslanika na listi SDS, a odmah zatim i za predsednika Narodne skupštine BiH. Bio je predsednik Skupštine SR BiH od 21. decembra 1990. do 7. aprila 1992. godine. Na funkciji ”spikera parlamenta” pokazao se kao vrlo vešt, strpljiv i uporan parlamentarac. Bio je poznat po dugim taktičkim pauzama, kojim je često prekidao napetu atmosferu i burne polemike među poslanicima nacionalnih stranaka. I u višenacionalnoj javnosti je stekao reputaciju staloženog i miroljubivog srpskog političara.

Nakon višestruke majorizacije od strane koalicije SDA-HDZ i demonstrativnog izlaska srpskih poslanika iz Skupštine BiH, Krajišnik je 25. oktobra 1991. izabran i za predsednika Skupštine srpskog naroda BiH. Istu funkciju, ubrzo preimenovanu u predsednik Narodne skupštine RS, obavljao je sve do prvih posleratnih izbora 1996. godine.

GOSPODIN NE

Na izborima 1996. izabran je za srpskog člana Predsedništva BiH na mandat od dve godine, a posle 1998. delovao je kao senator RS (član Senata Republike Srpske je bio od 1996. godine).

Uoči i tokom rata učestvovao je u političkim i mirovnim pregovorima, uključujući i pregovore u Dejtonu 1995. godine. Zbog nepopustljivosti pred međunarodnim posrednicima Ričard Holbruk , specijalni američki izaslanik za Balkan, opisivao ga je imenom ”Mister No” (Gospodin Ne).

HAPŠENjE I PRESUDA

Francuski specijalci SFOR-a Krajišnika su uhapsili u ranim jutarnjim satima 30. aprila 2000. godine u kući na Palama i odveli u Hag. Pritvoren je u zatvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal). Iako nikada nije obavljao neku izvršnu funkciju, kao član Ratnog predsedništva po funkciji je optužen za ratne zločine, etničko čišćenje, genocid i slično, koje pred sudom negirao. Godine 2006. osuđen je na 20 godina zatvora. U odnosu na prvostepenu presudu kazna je umanjena za sedam godina.Oglašen je krivim za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, deportacije i nečovečno postupanje kao i zločine protiv čovečnosti, ali ne i za genocid. Posle smrti Slobodana Miloševića, bio je najviše rangirani političar optužen pred Haškim tribunalom.

Većinu kazne Krajišnik je proveo u zatvoru u Ševeningenu, a ostatak u Velikoj Britaniji. Nakon odležane dve trećine kazne pušten je na slobodu 30. avgusta 2013. godine. U Banjaluci i na Palama je dočekan sa velikim uvažavanjem, kao jedan od tvoraca Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati