BROD NE MOŽE BITI TALAC: Tegeletija obećao Brođanima novi granični prelaz

V. Blagojević

04. 09. 2020. u 18:11

ZORAN Tegeltija predsedavajuća Saveta ministara BiH prilikom današnje posete optšin Brod obećao je izgradnju novog graničnog prelaza između BiH i Hrvatske na reci Savi.

БРOД НE МОЖЕ БИТИ TAЛАЦ: Teгeлeтиja oбeћao Брoђaнимa нoви грaнични прeлaз

Foto: V. Blagojević

Prilikom posete graničnom prelazu, Tegeletija se uverio u ne funkcionalnost postojećeg prelaza.

-Građanima i privredi BiH potreban je novi granični prelaz u Brodu, jer stanovnici ove opštine ne smeju biti taoci tog prelaza. Smatram da je došao trenutak da bude izgrađen granični prelaz koji će biti adekvatan po obimu putnika i robe. Mi smo spremni da pristupimo izgradnji novog graničnog prelaza. – rekao je Zoran Tegeltija prilikom sastanka sa rukovodstvom opštine Brod.

Pre oko 15 godina sve je bilo spremno za izgradnju novog graničnog prelaza, čak su bila obezbeđena i donatorska sredstva Evropske komisije, ali su u tom trenutku gradnju sprečili nerešeni imovinski odnosi.

- Zahvaljujući rukovodstvu opštine Brod i Vladi Republike Srpske sada su rešeni imovinski odnosi i sad je na nama, da sa nivoa zajedničkih institucija, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, obezbedimo sredstva i da izgradimo ovaj granični prelaz.- konstatovao je Tegeltija.

Granični prelaz u Bordu zbog mosta na reci Savi nije moguće premestiti. Zbog toga će se morati uraditi novi projekta koji predviđa savremenu infrstrukturu na prelazu, civilni granični prelaz, carinski terminal i obilazincu koja će omogućiti nesmetani saobraćaj i ulaz u grad.

Foto: V. Blagojević

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić istakao je da je ovo prvi put da Brod, kako je rečeno na sastsnku ima podršku sa nivoa BiH u rešavanju problemi ove opštine, u prvom redu graničnog prelaza koji Brod deli na dva dela.

-Zahvaljujući Vlade Republike Srpske, izgradićemo zaobilaznicu i dve kružne raskrsnice koje će rešiti pitanje ulaza u grad, a uz pomoć naših predstavnika u zajedničkim organima BiH biće rešeno i pitanje graničnog prelaza.- zadovoljno je istakao Jovičić.

Izgradnjom mosta na Savi kod Gradiše biće rešen problem graničnog prelaza u tom gradu, nakon čega Brod dolazi na red, jer će biti jedini granični prelaz koji se nalazi u centru grada. Da podsetimo preko graničnog prelaza u Brodu godišnje pređe oko dva miliona automobila i između 80.000 i 100.000 teretnih vozila, što veom često iaziva blokadu celog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba