LUKAČ PISAO SETLERU: Cikotić izneo niz neistina

O. M.

04. 09. 2020. u 14:57

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije Johanu Setleru povodom pisma ministra bezbednosti BiH Selme Cikotića u kojem zameniku izvršnog direktora Europola i Setleru iznosi niz neistinitih navoda, s ciljem blokiranja uspostavljanja Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom.

ЛУКАЧ ПИСАО СЕТЛЕРУ: Цикотић изнео низ неистина

Foto: V. Dančić

- MUP RS neće prihvatiti nove aranžmane za formiranje Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Europolom, jer je jedino prihvatljivo rešenje striktna i dosledna primena Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom, čija je procedura zaključivanja, kao i sam sadržaj u potpunosti u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH - navodi se u pismu Lukača.

Prema informacijama MUP-a Republike Srpske, ministar Cikotić je u spornom pismu ambasadoru Setleru iznio nistine o tome kako Instrukcija o pitanjima od značaja za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom, iz maja 2020. godine, "nije u skladu sa zakonima BiH, ni standardima Evropske unije", što je apsurd, jer je upravo ta Instrukcija u potpunosti u skladu sa samim Sporazumom i važećim zakonodavstvom, te predstavlja do sada jedini konkretan korak BiH na putu ka ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom.

Ministar Lukač podsjeća ambasadora Setlera da je Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom ispregovaran od strane delegacije BiH i Europola, uz saglasnost Predsedništva BiH, potpisan od strane ministra bezbednosti BIH i direktora Europola te ratifokovan od strane Evropskog parlamenta i Predsedništva BIH, uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, ministar Lukač u pismu navodi kako u Direkciji za koordinaciju polcijskih tela BiH ne može biti smeštena Zajednička kontakt tačka za saradnju sa Europolom, kako to Cikotić tvrdi, već u Ministarstvu bezbednosti BiH. 

- Ne postoji adekvatan zakonski osnov za to. Direkcija u skladu sa pozitivno-pravnim propisima u BiH i važećim propisima EU, nema zakonske nadležnosti neophodne za aktivno učešće u razmeni podataka sa Europolom, a ipak vrši razmenu podataka. Takođe, Direkcija nema pristup podacima potrebnim za saradnju sa Europolom, nije tvorac, niti vlasnik operativnih policijskih podataka, a pogotovo nema operativne nadležnosti da vrši istrage krivičnih dela iz mandata Europola, što je suština saradnje s tom agencijom - zaključuje Lukač u pismu upućenom šefu Delegacije EU u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)