OSIROMAŠENIM URANIJUMOM UBIJALI SRBE: Prošlo je 25 godina od dvonedeljnog zločinačkog NATO bombardovanja Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 09. 2020. u 11:39

PRE četvrt veka 30. avgusta započelo je zločinačko NATO bombardovanje Republike Srpske, koje je trajalo od 30. avgusta do 14. septembra 1995.

ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ УБИЈАЛИ СРБЕ: Прошло је 25 година од двонедељног злочиначког НАТО бомбардовања Републике Српске

Foto: RTRS

U bombardovanju je ubijeno više od 100 nedužnih civila. Na položaje VRS NATO avijacija bacila je 1.026 bombi, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona. NATO zločinci su u akciji, pod nazivom "Namerna sila", koristili radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz objašnjenje da "ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto".

Za bombardovanje Pala, Jahorine, Hadžića, Vogošće, Ilijaša i Bratunca, koji su bila pod kontrolom VRS, NATO zločinci su koristili osiromašeni uranijum, a od njegovih posledica umrlo je najviše bivših stanovnika Opštine Hadžići koji su se, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, preselili na područje Bratunca.

Na bratunačkom groblju, samo četiri godine nakon bombardovanja, sahranjeno je oko 400 umrlih, od kojih je većina bolovala od neke vrste karcinoma. I mnogi strani vojnici, koji su boravili na ovim područjima u toku i nakon bombardovanja, danas imaju slične zdravstvene probleme.

Predsednik Skupštine Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac kaže da ni NATO avijacija, ni multinacionalne snage za brze intervencije sa Igmana nisu birale sredstva za uništenje srpskih ciljeva, uključujući i civile.

- Naše stanovništvo i dan-danas trpi posledice štetnog i katastrofalnog uticaja NATO bombi po život i zdravlje ljudi - izjavio je Šehovac.

On je podsetio na bezumni napad francuskih brzih snaga na bolnicu "Žica", tokom kojeg je smrtno stradala porodica Knežević, a takvih primera bilo je napretek iako se nije radilo o vojnim, već isključivo o civilnim žrtvama.

Prema njegovim rečima, NATO agresorima samo je bilo bitno da svoj smrtonosni teret istresu na područje RS.

- Ne znam šta radi vlast, ali srpski narod će sigurno, dok i poslednji Srbin živi na ovim prostorima, biti protiv ulaska BiH, odnosno RS u NATO - naglašava Šehovac.

Predsednik BORS Pale Mihajlo Paraćina poručio je da Srbi nikada neće zaboraviti strašne zločine koje je NATO pre 25 godina počinio nad nedužnim srpskim narodom.

ODREđEN DAN SEĆANjA ZA ŽRTVE

ZA Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar. Taj datum odabran je u znak sećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica u Vojkovićima. Oni su bili među prvim žrtvama NATO agresije.

POVOD BILA EKSPLOZIJA NA MARKALAMA

POVOD za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale 28. avgusta 1995, za koju su optuženi Srbi iako je u izveštaju nezavisne komisije navedeno da ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja, što je potvrdio i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024