NATO U BiH: Počela vežba Eufora “Brzi odgovor 2020”

Tanjug

30. 08. 2020. u 18:37

U PRISUSTVU državnih ministara, predstavnika ambasada i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u BiH je danas počela vežba Eufora “Brzi odgovor 2020".

НАТО У БиХ: Почела вежба Еуфора “Брзи одговор 2020”

Britanci na aerodromu u Sarajevu / Foto EUFOR

Ceremonija je počela postrojavanjem potpuno integrisanih vojnika iz više zemalja, a komandant Eufora, general Rajnhard Trišak je izjavio da je priprema za vežbu izvršena tesnom saradnjom sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, agencijama za provođenje zakona i nadležnim ministarstvima.

Vežbu, dodao je, bez ovakve saradnje, ne bi bilo moguće sprovesti."

Rezervne snage Eufora su, preneo je sarajevski portal Klix, stigle iz Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije, Velike Britanije i Kfora kako bi se pridružile i integrisale sa svojim kolegama iz Multinacionalne jedinice Eufora pre raspoređivanja na lokacije širom Bosne i Hercegovine za izvođenje vežbe.

Kako je navedeno, svaki od vojnika koji je ušao u zemlju je ispoštovao striktna pravila karantina, kao i pravila za testiranje na prisustvo korona virusa u skladu sa međunarodnim pravilima, kao i pravilima izdatim od Bosne i Hercegovine i Eufora.

Direktor vežbe, brigadni general Erno Baret je rekao da je prošle sedmice potpisao sporazum koji Euforu daje novi zamah napredovanju sa, kako je rekao, našim partnerima.

Rekao je i da će saradnja i veza sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine biti nastavljena.

Uvežbavanje vojnika će biti obavljeno nizom nenajavljenih scenarija tokom trajanja vežbe, kako bi se proverila njihova reakcija, a i kako bi se osiguralo uspešno sprovođenje programa intenzivne saradnje u bazi Butmir.

Euforovu operaciju "Althea" trenutno čine snage 20 zemalja sa mandatom da daju podršku Bosni i Hercegovini i pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!