BEZ STACIONARA ZA MIGRANTE! Šta će biti sa azilantima koji borave na entitetskoj granici između Srpske i FBiH

O. MATAVULj

31. 08. 2020. u 07:42

VIŠE stotina migranata i u nedelju se nalazilo na entitetskoj liniji između Republike Srpske i Federacije BiH, na takozvanoj ničijoj zemlji kod Bosanske Otoke, i zasad nema naznaka kako će cela situacija biti razrešena.

БЕЗ СТАЦИОНАРА ЗА МИГРАНТЕ! Шта ће бити са азилантима који бораве на ентитетској граници између Српске и ФБиХ

Azilanti na "ničijoj zemlji" / Foto SRNA

Oni su tu danima nakon što je Unsko-sanski kanton doneo set naredbi kojima se, između ostalog, zabranjuje prevoz migranata u Kantonu. Patrole MUP RS i MUP USK ne dozvoljavaju im prolaz, pa su oni uz prugu napravili imrpovizovana skloništa.

Srpski član PBiH Milorad Dodik, ponovio je stav da u Srpskoj neće biti stacionirani migranti, bez obzira na želje Federacije BiH.

- Mislim da se ništa neće dobiti time što se vraćaju migranti iz Unsko-sanskog kantona prema Srpskoj jer je činjenica da, čim izađu iz autobusa, vraćaju se u ovaj kanton. Oni ne žele da ostanu ovde, a to što neke političke partije iz FBiH žele da koncentrišu migrante, drugo je pitanje - rekao je Dodik.

Podsetio je da većina migranata želi da ide u zemlje zapadne Evrope, te da je najlakši prolaz kroz USK, što i migranti znaju.

- Naš zadatak je bio da sprečimo migrante da vrše torturu nad ljudima u Srpskoj i taj zadatak smo ispunili. MUP RS će sprečavati stacioniranje migranata i nastavićemo sa istom politikom - istakao je Dodik.

Predsednik SDS Mirko Šarović, smatra da migrantska kriza u BiH eskalira i preti da stanje u pojedinim gradovima učini haotičnim i bezbednosno rizičnim.

On tvrdi da je broj migranata u BiH utrostučen u odnosu na vreme dok je ministar bezbednosti BiH bio Dragan Mektić.

- Broj migranata, uključujući i 2019. godinu, nikada nije prelazio 4.500. Trenutno ih u BiH ima preko 12.000 i tendencija je da će ova brojka vrlo brzo dostići 20.000, što će stanje učiniti dramatičnim - rekao je Šarović.

ODRŽANI PROTESTI U BIHAĆU

ZBOG eskalacije migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, tokom vikenda su u Bihaću održani protesti na kojima je bilo oko hiljadu građana. Oni su poručili da institucije BiH moraju rešiti probleme koje stvara prisustvo velikog broja migranata. Isticali su da im migrantska kriza već tri godine otežava svakodnevni život, i da decu ne smeju slati u školu ili na ulice, dok se migranti slobodno kreću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju