DODIK: Odbačen stav o pridruživanju deklaracije EU o Belorusiji

S.M.

27. 08. 2020. u 15:21

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsedništvo BiH danas odbacilo stav Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara o pridruživanju deklaraciji EU koja je donesena povodom stanja u Bjelorusiji.

ДОДИК: Одбачен став о придруживању декларације ЕУ о Белорусији

Novosti

- Predsedništvo je odbacilo takvo ponašanje Ministarstva i resornog ministra Bisere Turković i smatra da to nije u skladu sa zakonom i Ustavom i da treba prekinuti sa tom praksom, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sednice Predsedništva.

ON je dodao da je drugim zaključkom zatraženo da se ta deklaracija dostavi na odlučivanje Predsedništvu.

-To znači da je ono što je uradilo Ministarstvo nezakonito i u tom pogledu nevažeće, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da su sa dnevnog reda današnje sednice Predsedništva skinute neke informacije Ministarstva inostranih poslova, zbog informacija da je moguće da Turkovićeva ima simptome kovida 19, koji još nije potvrđen.

Predsjedništvo je zatražilo da se u BiH omogući ulazak građanima SAD, Turske i Rusije.

Dodik je rekao je da su na sednici  razgovarali o načinu sprečavanja ulazaka migranata u BiH. Kazao je da je razgovarano o tome da se angažuju entitetska Ministarstava unutrašnjih poslova i da se ojačaju granice, te da se migranti izmeste iz urbanih sredina. Takođe je rekao da neće dozvoliti da se neborbeni dio Oružanih snaga angažuje na granici sa Srbijom.

Dodik je pomenuo i readmisiju, te da je prvi takav ugovor potpisan sa Pakistanom o vraćanju njihovih državljana, i da očekuje da će se i druge zemlje uključiti. Dodao je da je na sednici Predsedništva odobreno da predsedavajući Šefik Džaferović putuje u Pakistan radi mogućeg potpisivanja sporazuma.

Dodik je povukao i pitanje nacionalnog vitalnog interesa vezano za agenciju koja bi trebalo da prati izbore u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri