OD VIŠKA ZABOLELA GLAVA: Kako rešiti sve veći problem prevelikih količina voća, povrća i mesa na tržištu Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 08. 2020. u 06:27

ZBOG pandemije virusa korona proizvođači voća, povrća i mesa u Republici Srpskoj suočavaju se sa velikim problemima, jer se na tržištu pojavio višak tih proizvoda koji se ne mogu ni izvesti u EU niti prodati na domaćem tržištu.

ОД ВИШКА ЗАБОЛЕЛА ГЛАВА: Како решити све већи проблем превеликих количина воћа, поврћа и меса на тржишту Српске

Kupovina u trgovinskim lancima / Foto D. Pozderović

Proizvođači iz Srpske kažu, za "Novosti", da se ogromne količine povrća, voća i mesa uvoze i to je dodatni problem domaćim uzgajivačima. Vlada RS je već reagovala i kroz Kompenzacioni fond plasirala pet miliona maraka za interventni otkup viška povrća i mesa u Srpskoj.

- Kako bi se pomoglo poljoprivrednicima i stočarima iz Srpske, Ministarstvo poljoprivrede će razgovarati sa vlasnicima trgovačkih lanaca u RS da u njihovim objektima u budućnosti od ukupne količine robe bar 50 odsto budu proizvodi iz RS - kaže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RS.

On kaže da je teško govoriti o zabrani uvoza raznih proizvoda i samo na taj način da se pomogne domaćim proizvođačima jer se onda mogu pojaviti problemi sa Evropskom unijom i kršenje raznih trgovačkih sporazuma.

Važno je probuditi svest

U RAZGOVORIMA proizvođača i prodavaca mora se kod vlasnika trgovačkih lanaca probuditi i svest prema domaćem proizvodu. Naravno taj proizvod treba i da bude kvalitetan i da ga prati prihvatljiva cena za vlasnike trgovačkih lanaca - ističe Vladimir Blagojević.

- Na terenu smo već pomerili rok za otkup povrća sa avgusta na kraj novembra kako bi pomogli domaćim proizvođačima. Očekujemo da u razgovoru sa vlasnicima lanaca marketa u RS dođemo do rešenja kako bi na policama njihovih radnji bilo što više domaćih proizvoda - poručio je Maletić.

S druge strane poljoporivrednici i stočari iz RS apeluju na Savet mnistara BiH da se konačno obustavi prekomeran uvoz voća, povrća i mesa u celu BiH jer se guši domaća proizvodnja, a pogotovo sada u doba pandemije kad je izvoz veoma loš.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da sve dok se uvoze ogromne količine paradajza, krompira ili raznog voća iz zemalja poput Albanije, Egipta i afričkih zemalja, domaći proizvođači imaće probleme sa plasmanom svoje robe.

- Podržavamo inicijativu Ministarstva poljoporivrede RS da se u razgovoru sa vlasnicima trgovačkih lanaca obezbedi mogućnost da u njihovim radnjama bude više domaće robe iz RS - kaže Marinković, ali ističe da se ipak mora stati ukraj uvoznom lobiju u BiH koji uništava domaću proizvodnju.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je za proizvođače u RS dobra situacija na terenu jer sada sve više ima domaćih prodajnih lanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!