ILI NOVA TRŽIŠTA ILI ZABRANA UVOZA MESA: Ministar Staša Košarac najavio mere za prevazilaženje problema za BH stočare

M. D.

21. 08. 2020. u 14:07

MINISTAR spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da će ovo ministarstvo razmotriti mogućnost zabrane uvoza svežeg i rashlađenog mesa, ukoliko se bosanskohercegovačkim uzgajivačima junadi ne obezbede izvozna tržišta.

ИЛИ НОВА ТРЖИШТА ИЛИ ЗАБРАНА УВОЗА МЕСА: Министар Сташа Кошарац најавио мере за превазилажење проблема за БХ сточаре

Foto: M. D.

- Iako verujem da će izvoz junećeg mesa u Tursku biti uskoro nastavljen, ntenzivno radimo na pronalaženju novih tržišta kao što su kinesko, vijetnamsko ili tržište Hong Konga - naglasio je ministar Košarac.

Prilikom posete mesnoj industriji „ZP Komerc“ u Vršanima kod Bijeljine ministar Košarac je iznio podatak da u ovom trenutku u Bijeljini kod malih uzgajivača ima preko 2.000 junadi za koje nema tržišta.

- Politika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa  BiH je da imamo jednak odnos prema proizvođačima iz Republike Srpske i Federacije BiH. Moja poseta  preduzeću „ZP Komerc“  govori tome u prilog. Ovo preduzeće sa preko 200 zapsolenih poseduje i kapacitete i standarde da bude jedan od lidera u spoljnotrgovinskom prometu mesa u BiH. To nažalost do nazad dve godine nije bio sklučaj jer su proizvođači iz Federacije bili favorizovani - poručio je ministar  Košarac.

On je danas u popodnevnim časovima u gradskoj upravi u Bijeljini razgovarao sa predstavnicima kompanija "PT Pacifik trejding", "Audman Hong Kong" i "Šejn" o mogućnosti izvoza mesa iz BiH na tržište Kine.

Ljubiša Rosić, vlasnik mesne industrije „ZP Komerc“ podsetio je da proizvođači u BiH već duže vrijeme imaju problem plasmana junadi.

- Vlada RS je 3.avgusta počela interventni otkup junadi jer naše tržište ne može da primi toliku količinu mesa.Manji je problem za svinjsko meso jer ga možemo prodati na domaćem tržištu. Problem predstavlja otkup junećeg mesa. Zbog toga se pokušavaju naći neka nova tržišta. Iako u ovom trenutku ne znamo kad bismo mogli nastaviti saradnju sa partnerima iz Turske, optimizam za nastavak izvoza na to tržište daje nam dolazak turskih uvoznika u Srbiju gdje klanje junadi počinje već sutra. To znači da bi za 10-tak dana isti proces trebao da krene i kod nas - optimista je Rosić.

Razgovorima ministra Košarca i vlasnika mesne industrije „ZP Komerc“ Ljubiše rosica prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!