TRI PORODICE U CRNO ZAVIJENE: Od početka avgusta u udesima već 14 stradalih

O. MATAVULj

20. 08. 2020. u 08:20

U ČAĐAVICI kod Mrkonjić Grada poginula je cela porodica Temimović iz Sarajeva.

ТРИ ПОРОДИЦЕ У ЦРНО ЗАВИЈЕНЕ: Од почетка августа у удесима већ 14 страдалих

Foto Vatrogasci

Četvoromesečni dečak Mak, njegova majka Ramajana i otac Emir bezbrižno su putovali kući, planirajući proslavu rođendana glave porodice, ali je u par sekundi sve nestalo. Sudar s kamionom ugasio je tri srca i zauvek ostavio bol i prazninu u životima njihovih najmilijih...

Golobradi Dragan Livnjak (19) iz Banje Vrućice u subotu je ispratio dve sestre, majku i oca na krštenje deteta svojih rođaka. Čekajući njihov povratak i prepričavanje kako je slavlje proteklo, dočekao je zastrašujuće vesti. Životi njegove sestre Dragane i majke Svjetlane, tuđom krivicom, ugašeni su u sudaru sa "audijem" u Buletiću kod Teslića. Otac Zoran i četvorogodišnja sestra Sofija još su komi. Priključeni su na respiratore i bore se za život u UKC Republike Srpske...

BRZINA NAJČEŠĆI UZROK

PODACI MUP RS ukazuju da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u Srpskoj nepropisna i neprilagođena brzina (41 odsto). Sledi je promena strane kretanja vozila u 22 odsto slučajeva, pa nepropisno preticanje (10 odsto), oduzimanje prvenstva prolaza (7,5 procenata). Nezgode s poginulima najčešće se dešavaju kada je kolovoz suv i kada je vedro, a najugroženiji su vozači i suvozači, starosti od 21 do 30 godina života.

Krivicom vozača, koji je bio drogiran i pod uticajem alkohola, bez majke i oca ostali su maloletni Danilo i Ilija Hršum iz Pala. Njihovi roditelji Danijela i Dario Hršum poginuli su 11. avgusta kod tunela Kalovita brda na putu Ljubogošta - Pale. Stradali su na kilometar od svoje kuće, u kojoj su ih sinovi čekali.

BOL U sudaru s kamionom poginula porodica Temimović, Foto O. Matavulj

Statistike MUP RS ukazuju da su jul i avgust najkritičniji meseci u godini, kada na drumovima strada najviše osoba. Upravo zbog toga na ulicama je vidljivo pojačano prisustvo policije, radara, presretača... U sklopu kampanje "Vozi oprezno - putuj bezbedno" u toku je represivna policijska akcija kontrole saobraćaja, koja je u julu dala rezultate. U celom mesecu poginulo je sedam osoba, što je za 61 odsto manje u odnosu na lani kada je u istom periodu život izgubilo 18 ljudi.

TUGA Fijat u kojem je stradala porodica Livnjak,Foto AVAZ

Uključujući navedene porodične tragedije u avgustu ove godine već je poginulo 14 ljudi ili dvostruko više nego u julu. Broj nastradalih još nije dostigao prošlogodišnji crni saldo od 20 mrtih. Zbog toga u MUP RS pozivaju sve učesnike u saobraćaju da poštuju pravila, a vozače da "smanje gas".

- Apelujemo na građane da poštuju saobraćajne propise, kako bi spasli što veći broj života. To je vrednost koja se ne može nadoknaditi, niti se greška, koja je do toga dovela, može popraviti - rekla je načelnica Odeljenja za odnose s javnošću MUP RS Mirna Miljanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!