SVETLI SRPSKO SELO MEZGRAJA: Hram posvećen Prenosu moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana obeležio krsnu slavu

V. Mitrić

15. 08. 2020. u 15:04

HRAM posvećen Prenosu moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u podmajevičkom selu Mezgraja, kod Ugljevika, čiji su meštani dali nemerlji doprinos odbrani Srba i njihovih ognjišta u minulom ratu, obeležio je krsnu slavu.

СВЕТЛИ СРПСКО СЕЛО МЕЗГРАЈА: Храм посвећен Преносу моштију светог првомученика и архиђакона Стефана обележио крсну славу

Foto: V.Mitrić

Starešina bogomolje, protojerej-stavrofor Milan Topić, poželeo je parohijanima da Sveti Stefan Arhiđakon uviek štiti sve vernike i žitelje ovog dela RS.

- Živimo u vreme iskušenja, pandemije i želim da nas Sveti Stefan sačuva i da uviek budemo pod njegovim pokroviteljstvom - poručio je Topić.

Hramovnoj slavi prisustvovao je, uz brojni narod, načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je poglašen za dobrotvora tog hrama.

Perić se zahvalio na priznanju izrazivši zadovoljstvo, "jer je opština Ugljevik sa Srpskom pravoslavnom crkvom podigla hram u Mezgraji, koji je postao istinska crkva Boga živoga“.

- Mezgraja je rubno područje, a u proteklom periodu potrudili smo se da obezbedimo pristojne uslove za život ovdašnjim ljudima div junacima minulog rata, ali i posleratnog perioda. Pravoslavna vera zasijala u svojoj punoći još od srednjeg veka od izgradnje manastira Tavna koji je vekovima duhovno utočište - rekao je Perić .

U toku ophoda oko hrama služen je parastos za poginule meštane, borace Vojske Republike Srpske i iz Mezgraje i civilne žrtve. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)