NOVOSTI ISTRAŽUJU: Kako će izgledati početak školske godine, najviše 15 đaka, časovi 30 minuta

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 08. 2020. u 09:35

ŠKOLSKA godina u Republici Srpskoj počeće 1. septembra sa đacima u školskim klupama. Potvrda ovoga je stigla i juče iz Instituta za javno zdravstvo RS.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Како ће изгледати почетак школске године, највише 15 ђака, часови 30 минута

Foto: D. Pozderović

- Dostavili smo preporuke Ministarstvu prosvete i kulture RS i očekujemo da od početka nove školske godine deca sednu u klupe - rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Istovremeno, iz Ministartsva prosvete su poručili da će početkom naredne sedmice predložiti Vladi RS model organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/2021.

Ministarka prosvete i kulture RS Natalija Trivić kaže za "Novosti" da je neposredni kontakt nastavnika i učenika, kao i među vršnjacima, veoma važan za socijalizaciju učenika.

- Prema našim saznanjima, i zemlje iz okruženja, ali i Evrope, zagovaraju i primeniće model vraćanja učenika u školske klupe uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera - naglasila je Trivićeva.

Kada se govori o samom modelu održavanja nastave, prema nezvaničnim informcijama, institucije RS su najbliže rešenju da se odeljenja podele na po maksimalnih 15 učenika ili čak i manja, zavisno od broja đaka u odeljenju, i da odlaze na nastavu u dve mini-smene. Časovi će trajati po pola sata. U praksi to znači da jedno odeljene bude podeljeno u dva manja. Deo bi išao, primera radi, na nastavu u 7.30, a drugi deo bi dolazio u školu nakon što prvi odslušaju sve časove za taj dan. Pored organizovanja manjih odeljenja, đaci i zaposleni u školama će morati da nose maske.

Foto: Vlada RS

Natalija Trivić

Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, kaže za "Novosti" da je cilj da sva deca idu u školu svakog dana.

- Mi smo spremni i za kombinovanu nastavu ukoliko epidemija korone to bude diktirala. Na prvom mestu je zdravlje i dece i prosvetnih radnika i zbog toga se gleda na svaki aspekt nastave - pojašnjava Damjanović.

On kaže da očekuje i maksimalnu saradnju roditelja sa školama i direktorima kako bi čitav proces organizovanja nastave prošao lakše, a mnogi detalji oko organizovanja nastave će se rešavati u hodu i zavisno od epidemije virusa korona..

Roditelji kažu da ne znaju kako će izgledati nastava u doba korone, ali podržavaju da se deca vrate u klupe.

- Deca koja su na početku osnovnog školovanja biće dosta pogođena kraćom nastavom i novim modelom školovanja, jer im je ovo temelj za dalje školovanje. Ni sama ne znam šta da očekujem - kaže za naš list Banjalučanka Vesna M.

Kada se govori o prosvetnim radnicima, njih oko 17.500 u RS je spremno da se vrati u učionice 187 osnovnih i 88 srednjih škola. Oni će da uče oko 120.000 đaka u RS po novom programu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!