OVAN USMRTIO POZNATOG STOČARA: Tragedija u Donjem Detlaku kod Dervente

Ninko ĐURIĆ

31. 07. 2020. u 19:23

BOGDAN Marić (68), poznati stočar iz Dervente, poreklom sa Vlašića, podlegao je višestrukim ozledama u Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci, od udarca i teških rana koje mu je naneo njegov ovan.

ОВАН УСМРТИО ПОЗНАТОГ СТОЧАРА: Трагедија у Доњем Детлаку код Дервенте

Ilustracija / Foto: D. Pozderović

Ovaj ugledni domaćin, iza kog su ostali supruga, sin i tri kćerke, kao i ostala mnogobrojna rodbina, sahranjen je u četvrtak na mesnom groblju u Priječanima, između Klašnica i Banjaluke. Nesvakidašnja tragedija, pod još nerasvetljenim okolnostima, odigrala se na imanju Marića u Donjem Detlaku, nadomak Dervente.

    -Očevidaca nije bilo. Po svemu sudeći Bogdan se bio nešto zamislio ili skoncentrisao na neki posao, u štali, pa nije na vreme uočio ratobornog ovna. Iznenadio ga je udarcem u predelu prsa i stomaka. Nepoznato je da li je bilo još udaraca, ali i taj, eventualno, jedan, bio je strahovit i, kako se ispostavilo, koban-kazuje izvor „Novosti“ upućen u ovu tragediju.

Bogdan je, kako saznajemo, uspeo da suprugi i potom pristiglim komšijama teškom mukom izusti da ga je napao ovan. Ubrzo je prebače u dobojsku Bolnicu, i potom u UKC RS u Banjaluku. Tu je od zadobijenih povreda i podlegao.
Među šokiranim komšijama i poznanicima Marića je i Branko Nović. On im je, priseća se, još pre 18 godina prodao imanje u Donjem Detlaku. Ta izuzetno vredna i  čestita porodica, kaže, usled ratnog vihora izbegla je iz Travnika najprije u Prnjavor a potom u Derventu. U želji da nastave porodičnu tradiciju bavljenja stočarstvom, dok su mnoga druga padala u korov, Bogdan je u Donjem Detlaku podigao jedno od najuzornijih i najlepših imanja ne samo u derventskom kraju.
-Na desetinama duluma ovaj ugledni domaćin podizao je ne samo stada ovaca, već gajio krave i bikove. Novim krčenjem imao je nameru da još poveća svoje stado, ali ga je sprečila ova šokantna preka smrt. Prosto ne mogu da poverujem da ga je usmrtila životinja, koje je on toliko a i one njega volele. Još od malih nogu i Vlašića, kako mi je pričao taj izuzetne čestitosti i plemenite duše čovek, odrastao je uz ovce, pa niko a pogotovo on nije mogao ni naslutiti tako crni kraj-priča, za „Novosti“, Branko Nović.
    Mnogobrojni poznanici Marića koji su došli da izraze saučešće uočili su ovna-ubicu u dvorištu vezanog za drvo, ali je njegova dalja sudbina nepoznata.
 
NEPOZNATE KOBNE POVREDE

BOGDAN Marić je sahranjen u Priječanima, nadomak Banjaluke, gde je sin Mladen podigao kuću. On nam je, kako kaže, potvrdio njemu poznate detalje ove porodične tragedije.

-Da, otac je samo uspio da kaže da ga je ovan udario, koji, koliko nam je poznato, nije ranije ispoljavao tu sklonost i ratobornost. Otac je iz dobojske bolnice prebačen u UKC u Banjaluku. Mislim da da se dosta vremena izgubilo na testiranju korona virusa, pa do prave intervencije na zadobijene povrede. Sećam se samo da su nam lekari spominjali slezenu, ali nemamo pouzdanih informacija, od neke infekcije, ili čega već je podlegao naš otac-kazao nam je sin preminulog Mladen Marić.
BEZUSPEŠNI NAPORI LEKARA

NA upit „Novosti“ sa kojim je dopremljen i od kojih povreda podlegao Bogdan Marić, uz obrazloženje da ne praktikuju da daju informacije od kojih povreda i tačno čega su pacijenti preminuli, iz UKC RS su nam samo saopštili da je pacijent „preminuo 27. jula, uprkos svim naporima lekara“.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri