PORAST BROJA UMRLIH: Novih 123 slučajeva virusa korona u Republici Srpskoj, pet osoba umrlo

R. S.

31. 07. 2020. u 13:12

ПОРАСТ БРОЈА УМРЛИХ: Нових 123 случајева вируса корона у Републици Српској, пет особа умрло

Foto: Arhiva VN

U PROTEKLA 24 časa u Republici Srpskoj je potvrđeno 123 novih slučajeva virusa korona, a testirano je ukupno 549 uzoraka.

Takođe, preminulo je pet osoba. 

- To je porast broja umrlih, na koje smo upozoravali ranije - istakli su danas u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Najviše novozaraženih je iz Banjaluke 22 , sledi Prnjavor 13, Bijeljina devet, Trebinje osam…

Povećan je i broj hospitalizovanih, te je trenutno 70 osoba samo u UKC RS u Banjaluci, a 13 je životno ugroženo i na respiratoru su.

- Ovo je nastavak nepovoljne epidemiološke  situacije. Prethodnih par dana bio je manji broj od trocifrenog, ali i dalje u pojedinim lokalnim zajednicama je bilo pogoršanje epidemiološkle situacije - rekao je danas v.d. direktora Insituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Nadležni u ovom Institutu su danas istakli da će u skladu sa određenim preporukama , ubuduće biti ukinuta retestiranja osoba kod kojih je potvrđen virus korona.

- Osobe koje u prvom testu budu pozitivne, 14 dana će biti u izolaciji i nakon toga neće biti retestiranja. HES-u će biti olakšan rad u smislu nadzora, i nakon toga će se osoba smatrati izlečenom, ali sve će zavisiti od kliničke slike - kazao je Zeljković.

Takođe, od naredne sedmice u RS počinju komercijalna testiranja za turistička putovanja i koštaće 200 maraka, a broj na dnevnom nivou će biti ograničen.

- Molimo građane da najmanje sedam dana unapred rezervišu termine - istaknuo je Zeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)