ODBRANA INTERESA SRPSKE: U Banjaluci će danas biti održana petnaesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske

O. MATAVULj

29. 07. 2020. u 07:03

U BANjALUCI će danas biti održana 15. posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa tri usvojene odluke Predsedništva BiH koje je srpski član Milorad Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne nacionalne interese RS.

ОДБРАНА ИНТЕРЕСА СРПСКЕ: У Бањалуци ће данас бити одржана петнаеста посебна седница Народне скупштине Републике Српске

Foto SRNA

Sednicu je, na zahtev Dodika, zakazao Kolegijum NS RS. Zaštita vitalnog interesa odnosi se na izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja memoranduma između Ministarstva bezbednosti BiH i američkog ministarstva unutrašnje bezbednosti o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Poslanici će se izjašnjavati i o Odluci o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) u 2021. godini, kao i Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti (PIRLS) u narednoj godini. Sve tri odluke Predsedništvo BiH usvojilo je bez konsenzusa na 14. sednici 22. jula ove godine.
Milorad Dodik kaže da na sednici očekuje jedinstvo srpskih stranaka, kako bi se zaštitili interesi Srpske.

Milorad Dodik, Foto D. Pozderović

- To je neophodno kako bi se potvrdila politika odbrane interesa Srpske u smislu onemogućavanja preglasavanja, posebno na pitanjima koja su važna za status Srpske, u skladu sa Ustavom - istakao je Dodik.

Pojasnio je da sva tri pitanja zadiru u prava RS.

POSTOJE VAŽNIJE TEME

POSLANIK SDS Zoran Vidić kaže da će ta stranka pažljivo razmotriti tačke dnevnog reda i u skladu s tim glasati.

- Poslanici treba da se stave u zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Srpske, ukoliko su oni ugroženi. Ne smemo se pokazati nesložni na važnim pitanjima, a druga je stvar da li su ovo zaista važna pitanja. Postoje važnije teme o kojima treba raspravljati - rekao je Vidić.

- To su prava kojima imamo ustavnu nadležnost nad obrazovanjem. Ta odluka, koju su donela druga dva člana Predsedništva, ide ka tome da se na nivou BiH formira određena struktura koja bi sprovodila istraživanja mimo Republike Srpske. To je nedopustio, jer entiteti imaju nadležnost nad obrazovanjem - rekao je Dodik.

Komentarišući memorandum u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Dodik kaže da ni on nije u skladu sa Ustavom, jer MUP RS ima nadležnost da prati strance, njihovo kretanje, ali ima i mesnu nadležnost u tom pogledu.

ŽUNIĆ: PRENOS NADLEŽNOSTI

ŠEf Kluba poslanika SNSD Igor Žunić smatra da se ovde radi o tipičnom pokušaju prenosa nadležnosti u oblasti bezbednosti i obrazovanja.

- Sporno je i da Ministarstvo bezbednosti preuzima ulogu MUP Srpske, SIPA i ostalih agencija. Siguran sam da će o ovim pitanjima zajedno glasati i vlast i opozicija - rekao je Žunić.

- Ako Narodna skupština RS prihvati moj zahtev i odbije odluke ostala dva člana Predsedništva, odluka nije doneta. Ne važi i više se ne može stavljati na dnevni red Predsedništva. Zato je važno da Srpska u ovakvim situacijama nastupi jedinstveno u skupštini i da podršku pokrenutoj inicijativi srpskog člana Predsedništva kada god on to učini i bez obzira na to ko je - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024