ODZVONILO DIVLjIM DIPLOMAMA! Konačno stupio na snagu novi Zakon o visokom obrazovanju Republike Srpske

Lj. ĐURIĆ

ponedeljak, 27. 07. 2020. u 06:33

ОДЗВОНИЛО ДИВЉИМ ДИПЛОМАМА! Коначно ступио на снагу нови Закон о високом образовању Републике Српске

Foto D. Pozderović

U REPUBLICI Srpskoj je stupio na snagu novi Zakon o visokom obrazovanju, koji bi svršenim studentima trebalo da obezbedi validne i priznate diplome.

Naime, izmenom postojećih rešenja u sada već ranijem zakonu, samo akreditovane visokoškolske ustanove mogu izdavati javne isprave, odnosno diplome.

Akreditacija je ubuduće obavezna za sve fakultete i visoke škole u RS, dok je u dosadašnjem zakonu bilo dovoljno da rade i obavljaju delatnost visokog obrazovanja, ako su ispunjavali propisane kadrovske, prostorne i materijalno-tehničke uslove za izvođenje nastave i da su upisani u Registar visokoškolskih ustanova.
Novi Zakon o visokom obrazovanju formalno je na snazi od ove nedelje, iako je usvojen još 25. juna u Narodnoj skupštini RS. Zbog usaglašavanja u Domu naroda RS, predsednica RS

ZAHTEVI STUDENATA

GRUPA studenata u RS, okupljena oko problema nelegalnog rada fakulteta i izdavanja diploma koje nisu priznate ni kod nas ni u svetu, pokrenula je inicijativu za zabranu rada nelicenciranim i neakreditovanim visokoobrazovnim ustanovama.

Ukoliko se prosvetna inspekcija i drugi nadležni u RS budu pridržavali slova zakona i novih propisa, oni će uspeti u svojoj nameri.

Željka Cvijanović proglasila ga je 7. jula, objavljen je u "Službenom glasniku" tri dana kasnije, ali je primena otpočela osmi dan po objavi.

Takođe, na snagu je stupio, u NS RS usvojeni, Zakon o obezbeđenju kvaliteta o visokom obrazovanju RS, kojim su propisani formiranje i rad Agencije za visoko obrazovanje.
Ovim zakonom propisani su rokovi usklađivanja novih propisa, i postupci i radnje kod licenciranja i akreditovanja visokoobrazovnih ustanova u ovom entitetu.

Foto Lj. Đ.

- Utvrdili smo da ima fakulteta koji rade bez dozvola i akreditacija, što bi novi zakon trebalo da eliminiše - kaže studentkinja Visoke poslovno-tehničke škole u Doboju Dajana Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kroko

27.07.2020. 21:33

Sad je kasno,diplome su pokupovane i ljudi zaposleni u drzavne sluzbe na osnovu njih,,,cijela jedna generacija pravih studenata upropastena,,, Trebace 50 godina da ovi falsifikovani odu u penzije da bi se pocelo po novom zakonu...