ZLOČINCE JOŠ NIJE STIGLA KAZNA: 25-godišnjica zločina mudžahedina i ABiH nad pripadnicima prnjavorske brigade

Ninko Đurić

20. 07. 2020. u 15:03

PRAVOSUĐE BiH ni posle 25 godina nije privelo pravdi nalogodavce, dželate i tamničare jednog od najvećih i najužasnijih zločina tzv. ABiH na prnjavorskim borcima na ozrenskoj koti Podcjelovo i mudžahedinskim logorima na području opštine Zavidovići (FBiH).

ЗЛОЧИНЦЕ ЈОШ НИЈЕ СТИГЛА КАЗНА: 25-годишњица злочина муџахедина и АБиХ над припадницима прњаворске бригаде

Foto: El mudžahid

U ofanzivi na branioce ozrenskog koridora do opkoljene Vozuće, otpočete na Prokop 21. jula 1995., nestalo i stradalo je više od 50 boraca Prnjavorske brigade VRS, mahom zarobljenih i ranjenih.

Nekim čudom jedanaestorica Prnjavorčana preživeli su užase smaknuća i torture u mudžahedinskim logorima u Livadama i Kamenici kod Zavidovića.

Haški tribunal je samo delom odradio svoj posao osudivši glavnokomandujućeg muslimanske vojske Rasima Delića na tri godine zatvora.

Pred pravosuđem BiH u toku je višegodišnji proces protiv ratnog komandanta Sakiba Mahmuljina, pod čijom komandom su mudžahedini i pripadnici Trećeg (zeničkog) korpusa tzv. ABiH počinili najmonstruoznije zločine u proteklom ratu.

Jeziva su sećanja i svedočenja preživelih

- Na levoj strani grudi našeg saborca bila je velika rana od alatke krampa, koji je bio tik uz njega. Uz njega je bila i odsečena mu glava. Nismo ga mogli ni prepoznati-na 25-godišnjicu golgote se prisećaju sanitetlije Prnjavorske brigade, lekar Branko Šikanić (62) i tehničar Velibor Trivičević, i na filmu retkog čina stravične smrti jednog saborca.

MUDžAHEDINI USAVRŠAVALI METODE MUČENjA

JEDANAEST prnjavorskih velikomučenika je Livadama i Kamenici, uz elektro šokove, bilo izloženo najstravičnijim metodama mučenja koje su mudžahedinski veterani usavršavali nakon desetogodišnjeg rata sa sovjetima u Avganistanu. Tu su prepoznali i ljubili odsečene glave svojih saboraca, Predraga Kneževića, Mimira Mitrovića i Gojka Vujičića, po čemju je snimljen i dokumentarni film „Ljubi brata“, koji upečatljivo svedoči o do tada u svetu nezabeleženim torturama i zločinima.

Vinko Aksentić (60), njihov sapatnik, kao teški invalih nedavno je, napokon, dobio i „svoj prozor“ u novom stanu.

- Mudžahedini su hteli da me osunete i kastriraju, da me uštroje! U pokušaju da se izbavim, u selu Livade bacio sam se kroz prozor neke kuće. Da pobegnem ili da sam sebi prekratim paklene muke. Iz kome sam se probudio tek u mudžahedinskom logoru u Kamenici, gde smo 29 dana u lancima i okvima na rukama i nogama dotakli smao dno pakla-priseća se, za „Novosti“, Aksentić.

Foto: Ninko Đurić

Vinko Aksentić
SAČUVALI KORIDOR

U JULSKOJ kao i u onoj majskoj ofanzivi islamista 1995, na Ozrensko-vozućkom ratištu malobrojna srpska vojska je uspela da sačuva koridor od Ozrena do, između Tuzle i Zenice, opkoljene Vozuće. U ove dve ofanzive više od 100 pripadnika Prnjavorske brigade VRS je poginulo, ranjeno i nestalo. Samo njih 11 preživelo je pakao zavidovićkih logora, dok se njih 15 dan-dana vode kao nestali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega