SRPSKA NE ZABORAVLJA HEROJE: Majci Desi, koja je ostala bez tri sina, odlikovanje predsednika RS

N. Đurić

17. 07. 2020. u 20:11 >> 19:28

MEDALjA zasluga za narod stiže u ruke heroja majke-Dese Đurić (79), iz Prnjavora, koja je nedavno dočekala da u zemlju položi i svog trećeg sina.

СРПСКА НЕ ЗАБОРАВЉА ХЕРОЈЕ: Мајци Деси, која је остала без три сина, одликовање председника РС

Foto Ninko Đurić

Dva čeda-junaka su joj poginuli na braniku otadžbine, a trećem, takođe borcu, bukvalno prepuče srce za poginulim i nestalim bratom.

Desu je predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, odlikovala za izuzetne podvige u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i za izrazit primer hrabrosti, požrtvovanja i doprinosa u stvaranju i razvoju Republike Srpske, stoji u obrazloženju.

Malo je reći da će odlikovanje predsednika RS stići u prave ruke u prnjavorskom selu Kokori. Posle gotovo 25 godina otkako joj je nestao, 27. maja 1995. godine, na Ozrenu, u ofanzivi mudžhedina i takozvane Armije BiH, napokon, nedavno su svoj grob i smiraj u rodnom selu pronašli posmrtni ostaci najmlađeg Nenada.

A, Srpsku su branili svi Desini sinovi: Pero (1970), Nebojša (1973) i Nenad (1975). Trebalo je to i treba to izdržati, tragediju za tragedijom. Četiri zaredom. Još pre rata, 1981. godine, iznenada je u 42. godini preminuo suprug Milovan. Uprkos nenadoknadivom gubitku, Desa je uspela da, tada malodobne, iškoluje i podigne sinove i najstariju kćerku Miru (1966). Uz njih, podizala je i novi dom, s verom i nadom u srećnije dane. Presekli su ih agresija preko Save Vojske Hrvatske i domaća krvava muslimansko-hrvatska koalicija.

Prva tužna vest stigla je već 29. avgusta 1992. godine, da je u odbrani Dervente teško ranjen 22-godišnji Pero. Podlegao je na VMC Banjaluka, istog dana. Novi udarac usledio je na izmaku rata, 27. maja 1995. godine, sa vešću da je među 50-tak nestalih branilaca do opkoljene Vozuće, i njen najmlađi sin Nenad. Imao je tek 20 godina.

Foto privatna arhiva

-Mom Nebojši srce je prepuklo od tuge za poginulim Perom i nestalim Nenadom. Bog je ipak bio milostiv prema meni, pa posle 25 godina sada suzu mogu da pustim i na grob svog Nenada, koji počiva sa svojom braćom i ocem. Majka ga je prepoznala po satu i plavom džemperu koji sam mu sama isplela-kao da se teši heroj majka Desa Đurić, koju, kako reče, i sad otvorene rane isto bole, a da joj odlikovanje pristiže kao svojevrsni melem da njeni i heroji Srpske nisu zaoboravljeni.

Foto privatna arhiva

I NAJVIŠE OPŠTINSKO PRIZNANjE

MAJCI Desi odlikovanje predsednika RS biće uskoro uručeno, a već u ponedeljak na sednici SO prnjavorski odbornici imaju priliku da izglasaju odluku po kojoj će joj dedeliti najviše opštinsko priznanje-Povelju zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom opštine.

Desa je, inače, odlučna da i ostatak života proživi na porodičnom ognjištu u Kokorima, sa unukom Vidankom i njenom porodicom. Dašak života u gajenju uspomena, kaže, daju joj sedam potomaka, četiri unuke i tri praunučića, od dece kćerke Mire i sina Nebojše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju