NADLEŽNI U RS ZABRINUTI: Treći dan trocifren broj zaraženih, danas novih 114 obolelih od virusa korona

R. S.

10. 07. 2020. u 13:54

U PROTEKLA 24 sata u Republici Srpskoj je potvrđeno 114 novih pozitivnih slučajeva na virus korona, a testirano je ukupno 582 uzoraka. Prijavljen je i jedan smrtni slučaj u Banjaluci.

НАДЛЕЖНИ У РС ЗАБРИНУТИ: Трећи дан троцифрен број заражених, данас нових 114 оболелих од вируса корона

Foto: D. Pozderović

Novi pozitivni slučajevi registrovani su u 28 opština i gradova, najviše u Banjaluci i to 27, Zvorniku i Bijelijini po 12, Trebinje deset... Kada se posmatra starosna struktura, najviše zaraženih je od 30 do 64 godine.

- Treći dan imamo trocifren broj novih slučajeva. To nas zabrinjava - istaknuto je iz Instituta.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković istakao je da je u proteklih par dana evidentno pogoršanje epidemiološke situacije u RS.

- Zdravstveni sistem u ovom trenutku trpi veliki pritisak. Moramo sačuvati kapacitete u zdravstvenim ustanovama - rekao je Zeljković.

U Srpskoj je do sada testirano 40.970 osoba, pozitivno je bilo ukupno 3.032 osobe, a 52 odsto je oporavljeno. Ukupno je umrlo 138 osoba pozitivnih na koronavirus.

Najkritičnije lokalne zajednice u RS su trenutno Ljubinje, Nevesinje, Trebinje i Bileća, zatim Rogatica, te Bijeljina, Zvornik, Banjaluka, Prijedor, Kozarska Dubica.

Iz Instituta objašnjavaju da će restriktivnije mere sigurno biti donesene u određenim lokalnim zajednicama.

 Alarm smo upalili početkom juna i kontinuirano apelujemo na pridržavanje mera. Inspekcija je uključena u kontrolu . Razmatrramo sve mogućnosti, ali ćemo najverovatnije ići sa restriktivnijim merama u lokalnim zajednicama gde je značajno pogoršana situacija - podvučeno je.

Posebna pažnja je posvećena preporukama o nošenju maski i na otvorenom u letnjim mesecima gde nije moguće ostvariti fizičku distancu, a Zeljković je naglasio da i zdravstveni radnici u RS preko četiri meseca „žive pod maskama“.

-Nije jednostavno, ali je mnogo manji teret nego da imate težu kliničku sliku i da morate biti u bolnici. Svesni smo temperature i godišnjeg doba, ali apelujemo na građane da koriste maske jer je to trenutno najefikasnija zaštita. Ne znači ništa ako ne pokriju nos i građani ne treba da je koriste kao kozmetiku, nego mora prijanjati uz lice, prekriti usta i nos - istakao je Zeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri