PODRŠKA MLADIM PREDUZETNICIMA: Potpisani ugovori sa nezaposlenim Trebinjcima

D.Curać

16. 04. 2024. u 06:45

NEZAPOSLENI mladi Trebinjci potpisali su ugovore s predstavnicima USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) i predstavnicima grada Trebinja, koji će im za biznise koje pokreću zajednički donirati po 12.500 maraka.

ПОДРШКА МЛАДИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Потписани уговори са незапосленим Требињцима

foto Grad Trebinje

Reč je o samostalnim preduzetnicima, koji prvi put započinju sopstveni biznis, a radi se o širom opsegu delatnosti - turističkim i uslugama čišćenja, fizikalnoj terapiji, opremanju domaćinstava i slično.

- Ovo je jedan u nizu projekata koji je realizovao Grad Trebinje u saradnji sa USAID - rekao je Bojan Vučurević, načelnik gradskog Odeljenja za privredu i preduzetništvo.

Pojasnio je da je isključivi uslov za dodelu sredstava za samozapošljavanje bio da korisnici pokreću novi biznis, i da njihova najbliža rodbina nije imala slične biznise u protekla 24 meseca.

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava potpisala je Danka Terzić Brkić, koja se opredelila za pokretanje biznisa sa sito štampom.

Mentorska i stručna pomoć

DUNjA Jaliman, zamenik direktora Programa podrške i zaštite ljudskih prava USAID-a, istakla je da će korisnici, osim finansijskih sredstava, dobiti mentorsku i stručnu podršku u narednih godinu dana. Program podrške inicijalno završava u avgustu naredne godine, a korisnici su obavezni da registruju biznis i zaposle se.

- Bavim se kreativnim radom, nakon akademije, bavila sam se videom i dizajnom, rešila sam da se oprobam i u sito štampi za tekstil i druge materijale, ova sredstva su mi dobrodošla da razvijam posao - rekla je Daljnka Terzić Brkić.

Jedan od potpisnika ugovora je i Ilija Asanović, koji se odlučio za usluge opremanja u domaćinstvu.

- Baviću se opremanjem stanova i kuća nameštajem, mislim da je velika potražnja za tim. Ova sredstva obezbediće mi osnovne stvari za početak biznisa, koji inače, zahteva znatno veća ulaganja, jer, recimo, za izradu nameštaja, potrebno je i do 300.000 KM, ali ako posao bude uspešan i razvijao se, nadam se da ću i to ostvariti - naveo je Asanović.

U saradnji sa 10 lokalnih zajednica u BiH, USAID/INSPIRE je prošle godine podržao pokretanje i razvoj 66 biznisa, koje vode marginalizovane grupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave