STARI ŽIVE DUŽE, MLADI ODLAZE: Nastavljaju se negativni demografski trendovi u Srpskoj

E.V.N.

11. 03. 2024. u 08:25

REPUBLIKA Srpska postala je zemlja staraca - svaki četvrti stanovnik je stariji od 65 godina, govore zvanični statitički podaci. Poražavajuće stanje rezultat je nebrige vlasti, a ukoliko ne bude drastičnih promena, do 2070. broj staraca u BiH bi se mogao udvostručiti, upozoravaju demografi.

СТАРИ ЖИВЕ ДУЖЕ, МЛАДИ ОДЛАЗЕ: Настављају се негативни демографски трендови у Српској

Foto: Aleksandar Čavić

Odlazak stanovništva, mali broj rođenih, ali i duži životni vek građana su glavni razlozi koji su uzrokovali takvo stanje, smatra demograf Aleksandar Čavić.

- Prirodna demografska kretanja i migracije su najviše uticali na starosnu strukturu stanovništva. Prirodna kretanja se odnose na poboljšanje zdravstvenih uslova, odnosno eliminaciju smrtnosti u ranoj životnoj dobi u zadnjih nekoliko decenija, što nije negativno. S druge strane, smanjio se broj rođenih, koji kao glavna komponenta prirodnog obnavljanja stanovništva, dovodi do toga da je svaka sledeća generacija malobrojnija od prethodne - pojasnio je za "Novosti" Čavić.

U takvim okolnostima imamo sve manje mladih, a sve više onih koji ulaze u treće doba.

- Imamo jako veliki broj odseljavanja u inostranstvo, a u tom najviše učestvuju mlado i srednjovečno-mlađe stanovništvo, od 20 do 40 godina. Promene na polju fertiliteta (prirodnog kretanja) i polju migracija, uvek se reflektuju na starosnu strukturu stanovništva - ističe Čavić.

Više penzionera od radnika

NEGATIVNI demografski trendovi u RS najviše će uticati na sisteme koje čine okosnicu društva.

- Održivost fondova kojima se finansiraju penzijsko-invalidskog osiguranje, zdravstvo i obrazovanje u direktnoj su vezi sa odnosom broja zaposlenih i broja uživalaca tih prava, i oni su ugroženi sa ovakvim stanjem. Broj ljudi koji odlaze u penziju je drastično veći od onih koji počinju da rade. Samim tim smanjuje se i punjenje penzionih fondova - pojasnio je Čavić.

Navodi da nema plana i sistemskog rešenja od strane vlasti kako bi se rešio taj gorući problem.

- Ako se ovakvi trendovi nastave, imaćemo ozbiljne poremećaje. Prema srednjoj projekciji, udeo starih u 2070. bi mogao iznositi 42 odsto, što bi značilo da bi praktično pola stanovništva bilo starije od 65 godina - upozorava Čavić.

Svake godine imamo i manji broj rođenih, ali i manje sklopljenih brakova. Sociolog Ivan Šijaković je za "Novosti" objasnio zbog čega je stopa nataliteta sve manja.

- Mladi sve manje stupaju u brak iz više razloga: slabo zaposlenje, niske plate, produženo školovanje, stambeni problemi i očekivanje da će to pronaći u stranoj zemlji. Manje brakova i nizak standard imaju za posledicu manji broj rođene dece - rekao je Šijaković.

Dodaje da postoje mere koje bi dovele do poboljšanja situacije.

- Pre svega, to su veći podsticaji za domaća preduzeća, smanjenje korupcije i povećanje plata nauštrb profita. Znanje i obrazovanje da budu glavni kriterijum za zaposlenje. Mladim parovima treba omogućiti povoljne stambene kredite, smanjiti političke manipulacije, podizati svest o značaju porodice u društvu - kazao je Šijaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)